Новини

Назад

Субсидія по-новому

22 травня 2018, 09:35
5940
Соціальне забезпечення

Кому в травні необхідно повторно подати документи на переоформлення субсидії?

 

З 01.05.2018 року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2018 № 329 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 № 1022» оновлено порядок надання житлових субсидій.

Якщо раніше субсидію перепризначували на новий період один раз на рік в травні і окремо розраховували її розмір на літній і зимовий період, то тепер це буде відбуватися двічі на рік - у травні та жовтні.

Більшості громадян, які отримують субсидії, як і раніше державна допомога буде перепризначена в автоматичному режимі.

У зв'язку з введенням нових правил, потрібно буде звернутися у територіальні відділи по роботі з громадянами за місцем реєстрації (фактичного проживання) з питання переоформлення субсидії, таким категоріям осіб:

 - орендарям житла;

 - внутрішньо переміщеним особам;

 - тим сім'ям, яким субсидія була призначена не на всіх зареєстрованих, а на фактично проживають в домогосподарстві осіб;

 - тим сім'ям, де є непрацюючі особи працездатного віку, у яких або відсутні доходи, або вони менше мінімальної заробітної плати;

- тим сім'ям, в яких протягом 12 місяців була проведена покупка або іншим законним способом отримано право власності на суму, що перевищує 50 тис. Грн .;

- тим сім'ям, в яких є у володінні автомобіль з датою випуску менше 5-ти років;

- тим сім'ям, в яких відбулися зміни в складі сім'ї;

- особам, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресом домогосподарства (чоловік, дружина, неповнолітні діти).

Для переоформлення субсидії, зазначених вище категорій осіб, необхідно буде заповнити Заяву про призначення субсидії та Декларацію про доходи за новою формою.

Крім того, заяву та декларацію необхідно надати сім'ям, які звертаються за отриманням субсидії на тверде паливо та скраплений газ і сім'ям, які не отримували субсидію в опалювальний сезон, в зв'язку з перевищенням обов'язкового відсотка платежу розміру плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальних норм .

 

Доповнено перелік умов, при яких субсидія не призначається

 

До внесення змін субсидія не призначалася в разі, якщо хто-небудь зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії (призначенням житлової субсидії без звернення) здійснив покупку / оплатив послуги на суму, що перевищує 50 тис. Гривень.

Внесеними змінами доповнено перелік умов, при яких субсидія не призначається.

З травня 2018 на право призначення субсидії також впливає не тільки покупка / оплата послуг на суму понад 50 тис. гривень, а і набуття права власності іншим законним способом (отримання в спадок, в дар і т.п.) на земельну ділянку, квартиру (будинок), транспортний засіб (механізм), будівельні матеріали та інші товари довгострокового вжитку на суму понад 50 тис. грн. протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії (призначенням субсидії без звернення).

Слід звернути увагу, що зазначені умови поширюються і на членів сім'ї особи зі складу домогосподарства, яке звернулося за призначенням субсидії.

Крім того, субсидія не призначається (в тому числі на наступний період), якщо:

- загальна площа житлового приміщення перевищує 120 кв. метрів для квартири і 200 кв. метрів для індивідуального будинку (крім дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, а також сімей, в яких не менше року проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування)

- будь-який зі складу домогосподарства або член сім'ї особи зі складу домогосподарства має у володінні автомобіль, яким менше п'яти років, крім мопеда та автомобіля, наданого органом соціального захисту населення;

- в складі домогосподарства або в складі сім'ї члена домогосподарства є особи, які досягли 18-річного віку, у яких відсутні доходи, або доходи менше мінімальної заробітної плати та / або вони не сплатили єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому, ніж мінімальний. Винятком є ​​особи, які в період, за який враховуються доходи, вчилися на денній формі навчання або були зареєстровані в службі зайнятості як такі, що шукають роботу, і вчилися в центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, або отримували пенсію, стипендію, державну допомогу;

- домогосподарство має прострочену більш як два місяці заборгованість по оплаті житлово-комунальних послуг або заборгованість по оплаті обов'язкової частини платежу за житлово-комунальні послуги, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У таких випадках субсидія призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження оплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців з початку такого сезону, в іншому випадку - з місяця, наступного за тим, в якому документально підтверджено сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію або оскарження заборгованості в судовому поряд (Ухвали про відкриття провадження у справі).

При наявності вищевказаних обставин субсидія може бути призначена за рішенням комісії, виходячи з конкретних обставин, що склалися, крім випадків, коли площа квартири перевищує 120 кв.м (будинки - 200 кв.м.), а також коли у члена домогосподарства або у члена сім'ї особи зі складу домогосподарства відсутні доходи або доходи менше мінімальної заробітної плати та / або вони не сплатили єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування в розмірі, не меншому, ніж мінімальний (на 01.05.2018 - 819,06 грн.) і такі особи перебували закордоном  сукупно понад 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.

Рішення про призначення (відмову в призначенні) субсидії в таких випадках приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

 

 

Змінено підхід при розрахунку доходів для призначення субсидії

 

До складу домогосподарства включаються особи, зареєстровані і фактично проживають у житловому приміщенні.

Відтепер при призначенні субсидії враховуються доходи не тільки осіб, яким призначається субсидія, а й членів їх сім'ї, які зареєстровані (фактично проживають) за іншою адресою. При цьому соціальні норми житла та соціальні нормативи житлово-комунального обслуговування за адресою домогосподарства на таких осіб не розраховуються.

Для розрахунку житлової субсидії враховуються доходи членів домогосподарства, а також членів сім'ї особи зі складу домогосподарства, які досягли 14-річного віку за станом на початок періоду, за який враховуються такі доходи. При цьому дохід у вигляді заробітної плати враховується після сплати податку на доходи фізичних осіб.

 

На яку площу призначається субсидія

 

Соціальна норма володіння чи користування загальною площею житла встановлена ​​в розмірі 13,65 м2 на кожного зареєстрованого в домогосподарстві і додатково 35,22 м2 на домогосподарство, але не більше ніж загальна (опалювальна) площа домогосподарства.

 

На які норми користування комунальними послугами призначається субсидія

 

Соціальні нормативи споживання холодної та гарячої води, водовідведення, вивезення побутових відходів, газопостачання, електроенергії встановлені єдині для всієї України, виходячи з цього, субсидія буде призначатися в межах таких норм споживання послуг:

1. водопостачання та водовідведення:

централізоване постачання холодної води

2,4 м3 на одну людину в місяць (при наявності централізованого постачання гарячої води)

4 м3 на одну людину в місяць (при відсутності централізованого постачання гарячої води)

централізоване постачання гарячої води

1,6 м3 на одну людину в місяць

централизованное водоотведение

4 м3 на одну людину в місяць

2. вивезення побутових відходів:

твердих

0,4167 м3 на одну людину в місяць

рідких

0,76 м3 на одну людину в місяць

3. газопостачання:

на опалення в опалювальний сезон

4,5 м3 на 1 м2 площі * коригувальний коефіцієнт:

1,125 - в 1-2-поверхових житлових будівництвах,

0,82 - 3 і більше поверхів

при наявності газової плити і гарячого водопостачання

3,3 м3 на одну людину в місяць

при наявності газової плити при відсутності централізованого гарячого водопостачання та газового водонагрівача

5,4 м3 на одну людину в місяць

при наявності газової плити і газового водонагрівача

10,5 м3 на одну людину в місяць

4. електропостачання:

на опалення в опалювальний сезон

30 кВт / год на 1 м2 площі * коригувальний коефіцієнт:

1,125 - 1-2 поверхових житлових будівництвах,

0,82 - 3 і більше поверхів;

в будинках, обладнаних стаціонарними електроплитами

110 кВт / год на місяць на сім'ю (домобудівництво) на одну людину + 30 кВт / год на кожного іншого члена сім'ї (домобудівництва) на житлове приміщення (будинок), але не більше 230 кВт / год на місяць (при наявності централізованого постачання гарячої води )

130 кВт / год на місяць на сім'ю (домобудівництво) на одну людину + 30 кВт / год на кожного іншого члена сім'ї (домобудівництва) на житлове приміщення (будинок), але не більше 250 кВт / год на місяць (при відсутності централізованого постачання гарячої води )

в будинках, не обладнаних стаціонарними електроплитами

100 кВт / год на місяць на сім'ю (домобудівництво) на одну людину + 30 кВт / год на кожного іншого члена сім'ї (домобудівництва) на житлове приміщення (будинок), але не більше 220 кВт / год на місяць (при наявності централізованого постачання холодної води і відсутності централізованого постачання гарячої води і газових нагрівальних приладів)

70 кВт / год на місяць на сім'ю (домобудівництво) на одну людину + 30 кВт / год на кожного іншого члена сім'ї (домобудівництва) на житлове приміщення (будинок), але не більше 190 кВт / год на місяць (в інших випадках, крім зазначених вище)

5. теплопостачання:

 

При використанні теплової енергії для централізованого опалення абонентами, житлові будинки яких обладнані будинковими та / або квартирними приладами обліку, - 0,0431 Гкал на 1 м2 опалювальної площі в місяць в опалювальний період * коригувальний коефіцієнт:

0,656 - 1-4 поверхових житлових будівництвах,

0,442 - 5 і більше поверхів.

 

Про що необхідно повідомляти органам соціального захисту населення

 

Громадянин, якому призначена субсидія, зобов'язаний протягом 30 календарних днів поінформувати департамент соціального захисту населення:

- про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) членів домогосподарства (орендар, внутрішньо переміщена особа - членів домогосподарства, які фактично проживають в житловому приміщенні (будинку), їх соціального статусу;

- зміні в складі сім'ї члена домогосподарства;

-зміна переліку одержуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання;

- зміну переліку витрат на управління багатоквартирним будинком;

-зміна керуючого, виконавця комунальних послуг, створення об'єднання;

- наявність у володінні осіб з урахуванням, яких призначено субсидію, а також у членів їх сімей, транспортного засобу з дати випуску якого пройшло менше 5 років;

-здійснення покупки (вступ в право власності іншим законним способом) / оплати послуг на суму понад 50 тис. грн. протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням житлової субсидії (призначенням субсидії без звернення).

При цьому, в разі зміни складу зареєстрованих (фактично проживають) у житловому приміщенні (будинку) осіб, складу сім'ї члена домогосподарства подаються нові заява та декларація.

Увага! Громадянин несе відповідальність за надані відомості про доходи, майно, що вплинули або могли вплинути на встановлення права на призначення житлової субсидії та на визначення її розміру.

У разі неповідомлення про зазначені зміни, виплата субсидії припиняється, сума надміру перерахованої (виплаченої) житлової субсидії повертається в бюджет.

 

Консультації фахівців департаменту соціального захисту населення Маріупольської міської ради можна отримати в територіальних відділах по роботі з громадянами:

- Приморський район: пр. Металургів, 35, тел. 33-45-52; 47-04-63;

- Центральний район: пр. Металургів, 35, тел. 54-35-73;

- Кальміуський район: вул. Чукаріна, 17, тел. 47-06-60; 068-668-76-80;

- Лівобережний район: пр. Перемоги, 16, тел. 22-31-95; 098-418-80-01.