Новини

Назад

Маріуполь – місто можливостей: дві учениці ліцеїв отримали стипендії Президента України

20 травня 2021, 11:45
1544
Освіта

Двом маріупольчанкам призначили стипендію Президента України за наукові роботи. Також за успіхи юних дослідниць нагородив міський голова Вадим Бойченко. 

Одна з лауреаток – учениця ліцею-школи №14 Владислава Бутенко. Вона посіла перше місце на Всеукраїнському конкурсі Малої Академії Наук України у секції «Соціологія». Дівчина представила наукове дослідження з проблеми суїциду серед підлітків.

«Я зацікавилася цією темою, коли у нашому місті почали розповсюджуватися так звані «ігри смерті». Хотілося зрозуміти, чому мої однолітки готові піти з життя», - розповідає Владислава.

Своїми думками дівчина поділилася з психологом закладу Наталією Москвіновою. Вона запропонувала провести наукове дослідження з даного питання. Протягом року Владислава проводила опитування понад 300 підлітків Маріуполя, опрацьовувала дані та робила висновки за допомогою свого наукового керівника.

«Вона дуже активна та креативна дівчина. Багато чим цікавиться та готова важко працювати, що дуже важливо для успіху. Зі свого боку, я намагалася розкрити її потенціал, допомогти оформити її матеріали у наукове дослідження», - зазначила Наталя Москвіна.

У результаті, Владиславі вдалося обійти 18 суперників з усієї України та посісти перше місце. Дівчина каже, емоції її переповнювали, оскільки навіть не мріяла про стипендію Президента.

Учениця Технічного ліцею Катерина Кушнеренко посіла друге місце на конкурсі МАН у секції «Мистецтвознавство». Проте її відставання було мінімальним, тож вона також стала лауреаткою стипендії лідера держави.

У своїй науковій роботі дівчина дослідила арт-об’єкти в сучасному мистецькому просторі Маріуполя. Вона вивчила мурали, скульптури, музей під відкритим небом. Крім того, розробила туристичний маршрут.

«Хотілося визначити, як можна зробити наше місто більш туристично привабливим завдяки акцентуванню на арт-об’єктах. Адже мистецтво дозволяє побачити Маріуполь під іншим кутом зору та розкрити його потенціал», - каже Катерина.

Допомагали дівчині її наукові керівниці – Тетяна Дєордієва та Елла Лук’яненко. Вони направляли ученицю та спільно розробляли туристичний маршрут. Крім того, консультацію надавала керівниця філіалу Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Галина Батичко.

Катерина каже, стипендія Президента для неї стала дуже неочікуваною проте підтвердила, що вона на вірному шляху. Юна дослідниця планує пов’язати своє життя з туризмом та, у майбутньому, сприяти привабливості рідного міста – Маріуполя.