Новини

Назад

У Маріуполі знизилася захворюваність на ГРВІ серед школярів

13 лютого 2020, 15:47
654
Суспільство, Медицина

У Маріуполі захворюваність гострими респіраторними вірусними інфекціями серед школярів нижче епідпорогу на 34,5%. У зв'язку з цим, з 17 лютого в установах освіти відновиться навчальний процес. Про те, як захистити дитину від ГРВІ та грипу розповіла дитячий інфекціоніст МТМО Здоров'я дитини і жінки Ольга Золотарьова.

«Профілактика інфекційних захворювань базується на трьох основних компонентах: дотримання санітарно-гігієнічного режиму, раціонального харчування і своєчасної вакцинації», - розповіла лікар.

В першу чергу, діти повинні стежити за гігієною - мити руки декілька разів на день, промивати ніс сольовими розчинами. У приміщенні слід дотримуватися температурного режиму, проводити регулярні вологі прибирання, провітрювати.

Крім того, батьки повинні стежити за здоровим способом життя дитини. Обов'язковий здоровий сон, прогулянки, правильне харчування. Слід пити якомога більше рідини. За словами Ольги Золотарьової, щоденний раціон їжі повинен бути збалансованим. Дітям необхідні фрукти, овочі, м'ясо і кисломолочні продукти.

Найбільш ефективний захід, на думку медика, вакцинація. Вона обов'язкова для груп ризику: малюків, дітей з астмою, захворюваннями серцево-судинною системою, цукровим діабетом, низьким імунітетом.

Вакцинацію слід проводити перед епідсезон. «Робити щеплення бажано в жовтні або листопаді. Це пов'язано з тим, що імунітет виробляється тільки через кілька тижнів після вакцинації. Починати прищеплювати малюка можна вже з шести місяців», - зазначила дитячий інфекціоніст.

Олена Золоторьова пояснила, що респіраторну маску на здорових дітей одягати не потрібно. Це не допомагає захиститися від вірусу. Її варто носити тільки хворим. При цьому доктор підкреслила, якщо у дитини спостерігається відчуття нездужання, нежить, то в школу його відправляти не потрібно, щоб інфекція не поширювалася.

Медики також закликають не займатися самолікуванням і при перших ознаках захворювання звертатися до сімейного лікаря.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.