Новини

Назад

У Маріуполі з'явилася ще одна ПЛР-лабораторія для діагностики COVID-19

22 жовтня 2020, 17:10
12680
Медицина

Маріуполь зробив ще один крок у підготовці до другої хвилі коронавірусу. Для цього своєчасно закуплені засоби індивідуального захисту та розроблений чіткий алгоритм взаємодії муніципалітету та медустанов. Крім того, лікарні забезпечені безперебійною киснеподачею. Закуповується необхідне обладнання. Так, на базі міської лікарні № 4 з'явилася власна лабораторія. Вона дозволить робити до 600 проб на добу та збільшити кількість тестувань.

«Місто готове до другої хвилі коронавірусу. Прибуття лабораторії ще одне підтвердження цьому. Своєчасно забезпечили медустанову засобами індивідуального захисту та медикаментами. Розробили чіткий алгоритм взаємодії», - зазначив директор департаменту охорони здоров'я Андрій Ремпель.

Продуктивність лабораторії дозволяє робити до 600 проб на добу. Сформовано чотири спеціалізовані бригади лаборантів, які будуть в три зміни забезпечувати цілодобову роботу. Співробітники отримають підвищену заробітну плату в розмірі 28 тисяч гривень.

«Та кількість проб і контактних осіб, яке зараз обробляється, вимагало збільшення лабораторних потужностей. Тепер отримати результат аналізу можна протягом двох-трьох діб. У цей період пацієнт знаходиться в провізорному відділенні, отримує медикаменти, які придбано за кошти місцевого бюджету. Проведення тесту для надійшовшого до відділення безкоштовно», - зазначила заступник міського голови Ксенія Сухова.

В одну закладку проводиться 96 проб. Процедура одного аналізу становить 6 годин. Щоб максимально використовувати потужність лабораторії, розроблений чіткий графік роботи лаборантів. Зараз проводяться пуско-налагоджувальні роботи. Паралельно проходить верифікація лабораторії в Міністерстві охорони здоров'я. Її запуск в роботу планується цього тижня.

Лабораторія компактна й автоматизована. Завдяки її невеликим розмірам, відсутнє обмеження щодо розміщення пристрою та проведення тестування. ПЛР-лабораторія дозволяє з точністю визначити наявність коронавирусної інфекції в організмі людини.

Таким чином, в лабораторіях Маріуполя буде проводитися більша кількість тестувань на добу. Це дозволить розвантажити ліжковий фонд провізорного відділення, а також не допустити поширення COVID-19 серед контактних осіб.

У госпітальні бази та інші медзаклади забезпечена безперебійна подача кисню. За підтримки Групи Метінвест облаштовано 103 ліжка. В даний момент встановлюють ще 220 точок. Так, директор лікарні № 4 Володимир Жигіль зазначив, що всього в лікарні № 4 буде 90 кисневих точок.

«Вже є 41 точка - в інфекційному відділенні №3 і в дитячій інфекційній реанімації. 6 точок в дорослій реанімації, яка знаходиться в хірургічному корпусі. На місці постійно чергують фахівці, які стежать за використанням кисневих балонів. Одночасно в одній рампі знаходиться до 30 кисневих балонів», - підкреслив Володимир Жигіль.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.