Новини

Назад

У Маріуполі відкрили Хачкар, присвячений жертвам вірменського і українського народів

17 вересня 2021, 19:00
1077
Суспільство

Сьогодні в Маріуполі відкрили Хачкар - вірменський «хрест-камінь». Він присвячений пам'яті невинних жертв вірменського і українського народів. На захід прийшли представники муніципалітету, міських діаспор і маріупольці.

«Сила держави в єдності її жителів. Ми пишаємося тим, що в нашому місті історично проживає багато національностей. У кожної свої традиції та звичаї, але всі разом ми - маріупольці, одна велика сім'я», - зазначив заступник міського голови Сергій Захаров.

Хачкар виготовляється з природного каменю туф. Всі пам'ятники з унікальними візерунками, які виконані в одному стилі, але ніколи не повторюються. Стелу встановили на перетині вулиці Італійської і бульвару Богдана Хмельницького.

Заступник голови Спілки вірмен України Давид Мкртчян розповів, що в Маріуполі вже був свій Хачкар. Він був виготовлений в 1600-х роках в Криму і привезений до нашого міста. Його встановили на місці, де зараз знаходиться школа №11. До неї там був храм, який зруйнували в 1937 році. Фрагменти Хачкару були знайдені під час будівництва школи, зараз вони зберігаються в Краєзнавчому музеї. Також Маріуполь - перше місто, яке в 2015 році підтримало офіційне визнання Україною геноциду вірмен.

«Хачкар важливий для всього Маріупольського району. До сьогоднішнього дня ці трагічні події залишаються незагоєною раною. Цей пам'ятний знак символізує єдність українського і вірменського народів», - зазначив голова Маріупольської районної ради Степан Махсма.