Новини

Назад

Свідоцтва мирних: у Маріуполі відбувся спецпоказ відеоісторій жителів Донбасу

20 вересня 2019, 16:40
697
Суспільство

Напередодні Міжнародного дня миру в Маріуполі відбувся спецпоказ роликів проекту «Рінат Ахметов - Допоможемо. Історії мирних». Це особисті історії жителів, які постраждали від конфлікту на Сході України. Відвідала показ заступник міського голови Ксенія Сухова.

«Для тих, хто далекий від цих подій, зведення і цифри не викликають емоцій. Історії, розказані людиною, його непідробні переживання - ось, що залишає слід в пам'яті та серці. Подібні проекти не дозволяють залишатися осторонь від проблем жителів сходу України», - ділиться Ксенія Сухова.

Формат заходу був незвичайний. Відвідувачі по одному заходили в «лабіринт пам'яті» - темний коридор, де єдиним джерелом світла були екрани, на яких транслювалися відеоісторії тих, чиє життя відразу змінив збройний конфлікт. З величезної кількості історій вибрали вісім, які були продемонстровані гостям заходу.

Одна з них - історія Галини Коваль і її тяжкохворої доньки Інни. До початку бойових дій вони жили в Павлополі з двома синами Галини та її мамою. Всі разом доглядали за Інночкою. Жили звичайним життям. У чотирихвилинному ролику жінка розповіла про біль, втрати, страждання, про допомогу і надії.

Гості заходу йшли від одного екрана до іншого, занурюючись в розповідь людей, яких вони ніколи не знали, але які буквально з кожною секундою ставали зрозумілими і рідними.

«Ніяка статистика не буде такою красномовною, як історії звичайних людей, життя яких розділилася на до і після. З початку збройного конфлікту Рінат Ахметов врятував понад мільйон людських життів на Донбасі. Це - мільйон доль! Кожна з цих історій повинна бути зібрана і розказана. Для Фонду важливо зібрати і зберегти історію людей, які постраждали від конфлікту, і артефакти, які для кожного стали символом пережитого. Щоб про трагедію пам'ятали і знали в усьому світі », - розповіла директор з розвитку проектів Фонду Ріната Ахметова Тетяна Кухоцька.

Всі ролики проекту можна знайти на офіційних сторінках Фонду в YouTube. Робота з документування історій мирних жителів триває. Якщо ви пройшли через ці випробування, розкажіть свою історію з хештегом # ФондРінатаАхметова. Співробітники Фонду зв'яжуться з героями найяскравіших історій і інвентаризують їх свідоцтва для того, щоб про них дізнався весь світ.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.