Новини

Назад

Пройшовши вакцинацію, маріупольці отримують спеціальний сертифікат

06 травня 2021, 17:40
2957
Суспільство, Медицина

У Маріуполі триває вакцинація від COVID-19. Вже зробили щеплення більше 3700 людей. Щодня виконується близько 400 щеплень вакциною AstraZeneca, виготовленою в Південній Кореї. Вона пройшла всі етапи випробувань, схвалена світовими організаціями охорони здоров'я та є цілком безпечною. Після двох етапів вакцинації можна отримати сертифікат про щеплення. Він оформляється англійською та підходить для пред'явлення при виїзді за кордон.

«Поки видаємо сертифікати. Планується, що після вакцинації видаватимуть спеціальні паспорти. Але їх єдиний формат ще не затверджений. Вже зараз в країнах Європи спостерігається тенденція загальної вакцинації всього персоналу або колективу. Підприємства, де співробітники не вакциновані, можуть навіть закрити. Такий підхід важливий, адже прийшовши, наприклад, в магазин, кожен буде знати, що в цьому місці немає загрози заразитися коронавірусом. Також це важливо для тих, хто планує поїздки за кордон», - зазначив директор департаменту охорони здоров'я Андрій Ремпель.

Вакцина планово надходить в Україну. Темпи вакцинації збільшуються у всіх містах країни. На сьогодні в Маріуполі знаходиться більше п'яти тисяч доз вакцини. Щеплення маломобільних груп людей проводяться на дому. Для цього за адресою виїжджає мобільна медична бригада.

Крім цього, у маріупольців є можливість пройти вакцинацію раніше. Один флакон розрахований на 10 доз вакцини, яку необхідно використати протягом 6 годин після відкриття. Якщо залишилися невикористані дози, вакцинацію пропонують пройти тим, хто залишив заявку. Вже подано 1100 заявок. Зробити це можна кількома способами: заповнивши реєстрацію на сайті, через лікуючого лікаря, на онлайн порталі «Дія».