Новини

Назад

Правила профілактики ботулізму

21 січня 2020, 14:57
509
Медицина

За поточний період 2020 року В Україні зафіксовані випадки захворювання на ботулізм. Дана хвороба досить небезпечна. Для того, щоб захистити себе від можливості отруєння треба виконувати кілька важливих настанов. Про це розповіла завідувач відділу досліджень фізичних та хімічних факторів Маріупольської міської філії ДУ «Донецький ОЛЦ МОЗ України» Оксана Федорова.

Ботулізм - це харчове отруєння, зумовлена споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Його причиною найчастіше стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, рідше - овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. 

Тому для профілактики слід виконувати наступні правила:

утримуватись від придбання в місцях несанкціонованої торгівлі та вживання в їжу домашньої консервації (особливо це стосується грибних, м’ясних та бобових консервів), також м’ясних, ковбасних виробів, копченої та в’яленої риби не промислового (або домашнього) виробництва;

не вживати в їжу консервовану продукцію, якщо є пошкодження банки, здуття кришки;    

перед самостійним солінням та в’яленням риби, використовувати тільки патрану рибу.

У разі появи перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, блювання, біль у животі, розлади стільця), а також характерних для ботулізма симптомів (порушення зору, сухість у роті, порушення ковтання або функцій дихання) не займайтеся самолікуванням, а терміново звертайтеся до найближчого медичного закладу за допомогою.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.