Новини

Назад

Поради фахівців як готувати їжу в домашніх умовах

19 лютого 2020, 14:21
791
Суспільство

Близько 90% випадків гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь виникають при недотриманні гігієнічних вимог при приготуванні їжі в домашніх умовах. Як правильно обробляти продукти та які є привила приготування розповіла спеціаліст Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області Ірина Масенкова.

За її словами, за 2019 рік у Маріуполі зареєстровано понад 819 випадків кишкових інфекцій, пов'язаних з домашньої кулінарією та вживанням в домашніх умовах молочної продукції. 770 випадків захворювань (94%) пов’язані з порушеннями технології виробництва в домашніх умовах.

Джерелами забруднення кулінарних страв небезпечними речовинами може бути продовольча сировина, а також об’єкти, що контактують з харчовими продуктами: обладнання, посуд, інвентар, пакувальні матеріали, які використовується в процесі виробництва, вода, брудні руки, шкідники (комахи, гризуни).

Гігієнічні вимоги до харчових продуктів наступні:

  • продукти повинні бути свежими, без ознак псування, не ураженими цвіллю, шкідниками;
  • купувати продукти слід в тих підприємствах торгівлі, яким ви довіряєте;
  • при покупці потрібно контролювати зміст маркування, дотримання термінів придатності;
  • перевагу слід віддавати продуктам натуральним, з мінімальною кількістю барвників та інших харчових добавок.

Велике значення в профілактиці гострих кишкових інфекцій має правильне зберігання продуктів у домашніх умовах. Швидкопсувні харчові продукти повинні зберігатися у холодильнику з дотриманням товарного сусідства, тобто роздільне зберігання готових до вживання харчових продуктів, напівфабрикатів і сирих необроблених харчових продуктів у закритій тарі. «Ревізію» і миття холодильника необхідно проводити регулярно, не допускати вживання харчових продуктів з вичерпаним терміном придатності.

Для оброблення готових і сирих харчових продуктів потрібно використовувати роздільний інвентар (ножі і обробні дошки). Кухонний інвентар повинен бути з матеріалів, дозволених для контакту з харчовими продуктами. Вироби з полімерних матеріалів повинні бути цілісними, без тріщин, відшарування плівки та інших дефектів, які можуть стати причиною потрапляння в продукти хімічних речовин.

Недостатня теплова обробка харчових продуктів, не достатньо смажені та не пропарені додатково котлети, промитий сирою, не кип’яченою водою гарнір - це потенційні фактори гострих кишкових інфекцій.

При порушенні температурних умов або термінів зберігання готової їжі, в ній активно розвивається мікрофлора, яка може послужити причиною харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій. Тому не варто готувати їжу великими партіями і «про запас». Особливо актуальна ця вимога в літній період року.

Найбільш епідеміологічно небезпечними стравами є: заправлені салати, заливні страви, студні, страви з рубаного м'яса, птиці, риби, млинці з м'ясним, ліверним фаршем, торти з кремом, різні соуси.

При приготуванні цих страв, та й іншої їжі необхідно дотримуватися правил особистої гігієни. Робоче місце повинне бути чистим, посуд - ретельно вимитим гарячою водою. Ні в якому разі не слід привчати домашніх тварин трапезувати разом з людьми.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.