Новини

Назад

Подорож, як сенс життя. Про маріупольських мандрівників Надію Клепініну та Василя Коваленко

11 січня 2018, 16:34
1580
Суспільство

Щоб здійснити мрію свого дитинства не потрібні великі кошти. Достатньо мати бажання та мету. Маріупольці Надія Клепініна та Василь Коваленко довели це на власному досвіді – відвідали 11 країн світу автостопом, витративши всього 30 євро. Для них п’ятимісячна поїздка стала своєрідним випробуванням на витримку, міцність та незламність. Але вони отримали головне – спогади та незбутні емоції.

Для них ця поїздка перша, але, напевно, стане найяскравішим спогадом у житті. Маріупольці вирішили не відкладати здійснення мрії «на потім» та поїхали у подорож. Вони відвідали Німеччину, Францію, Норвегію, Швецію, Нідерланди, Італію, Польщу, Австрію, Чехію та інші європейські країни. За цей час подолали десятки тисяч кілометрів.

«Все своє життя ми мріяли мандрувати. Але цього року ми вирішили однозначно – треба збирати речі та їхати подорожувати. Без грошей було дуже складно. Для нас це був справжній треш, але ми витримали та не пожалкували про прийняте рішення», - зауважив Василь Коваленко.

Розповідають, що дуже хотіли відвідати скандинавські країни, а саме Норвегію. Живописні краєвиди та чаруюча атмосфера гірної місцевості підкорила їх ще у передачі про подорожі.  Вони дуже хотіли потрапити на «Язик Троля» та зробили це. Не побоялися, ані погоди, ані десятикілометрової відстані до вищої точки.

«У нас із собою було два рюкзаки, гігієнічні набори, одяг, каремати, вудочка, їжа, міні-кухня та гаджети, щоб потім найяскравіші моменти показати своїм друзям і рідним. Також була палатка, яка опинилася не придатною до погодних умов Скандинавії. Тому ми робили тент із сміттєвих пакетів, щоб вона не промокала під холодними, норвезькими дощами. Все це ми несли на собі, подолавши тисячі кілометрів», - розповідає Надія.

Перша країна, до якої вони відправилися – Польща. Майже усі наявні кошти витратили там. Потім почалася справжня гра на виживання. Надія та Василь знаходили вихід з найрізноманітніших ситуацій. Розповідають, що їх часто рятувала чуйність людей та моральна підтримка рідних в Україні.

«Протягом п’яти місяців ми не забували про рідну домівку. З нами завжди був Тризуб на пайті, Прапор та логотип рідного міста – морський якір. У мандрівника повинен бути дім, без нього він не мандрівник, а безпритульник», - ділиться Василь.

Мандрівники також планували відвідати Люксембург, але велика відстань від останньої точки та сум за Батьківщиною не дали довести задумане до кінця. Пообіцяли собі, що у майбутньому відвідають цю країну обов’язково.

Надія підсумувала, цим вчинком вони довели, що мандри – це цікаво та можливо: «Не відкладайте свою мрію на довгий час у темний ящик. Подорожувати треба. Адже це незабутні емоції та гарний набутий досвід».

Про всі особливості та нюанси своєї поїздки Надія та Василь розповіли у своєму відео-проекті «12 країн з рюкзаком». Маріупольці сподіваються, що завдяки йому у жителів нашого міста прокинеться дух авантюризму та жага відкрити  для себе щось абсолютно нове та невідоме.