Новини

Назад

Перший етап вакцинації в Маріуполі почнеться в березні

26 лютого 2021, 20:00
1048
Суспільство, Медицина

У Маріуполі триває стабільне зниження захворюваності коронавірусною інфекцією. Понад 95% від загальної кількості хворих вже одужали. У стаціонарах для пацієнтів з COVID-19 розгорнуто понад 1000 ліжок, кожне забезпечено цілодобовою подачею кисню. На поточний момент з них зайнято 185, що становить 18,5% від загального числа. З березня в Маріуполі почнеться перша хвиля вакцинації. Про це на підсумковому брифінгу по епідситуації розповів міський голова Вадим Бойченко.

Ключове в боротьбі з поширенням COVID-19 - своєчасне прийняття рішень. У Маріуполі створено провізорне відділення, працюють амбулаторні бригади. Оснащена ПЛР-лабораторія, закуплені апарати штучної вентиляції легенів, кисневі концентрати, а медичний персонал забезпечений засобами індивідуального захисту. Все це значно скорочує час виявлення вірусу, прискорює лікування пацієнта і позитивно впливає на боротьбу з COVID-19",

- зазначив Вадим Бойченко.

При цьому міський голова підкреслив, що, незважаючи на позитивну статистику, Маріуполь готується до можливої ​​третьої хвилі пандемії. У зв'язку з цим муніципалітет спільно з медичними працівниками заздалегідь розробив алгоритм подальшої боротьби з інфекцією. Всі медичні установи мають необхідне обладнання, запас медикаментів і засобів індивідуального захисту. Для забезпечення медичних установ продуктами і питною водою було направлено додаткове фінансування з міського бюджету. Сформовано бригади, до складу яких входять анестезіологи, реаніматологи, терапевти та інфекціоністи. У лікарнях достатня кількість лікарів, медсестер і санітарів.

«За час пандемії медицина Маріуполя значно підвищила свій рівень. Ми придбали колосальний досвід, спеціальне обладнання, лабораторії. В рази прискорили процедуру проходження ПЛР діагностики. За добу можна провести близько 1000 аналізів. Це допомагає оперативно виявити і локалізувати вогнище інфекції. На сьогодні алгоритм роботи з пацієнтами з COVID-19 чітко налагоджений. Не менш важлива матеріальна мотивація лікарів, які працюють з пацієнтами з COVID-19 в розмірі 300%», - розповів директор міської лікарні швидкої медичної допомоги Сергій Орлеанський.

В Донецьку область вже надійшла партія вакцини. До Маріуполя доставка першої партії очікується в березні. В першу чергу вакцинації підлягають співробітники госпіталів, де проходять лікування пацієнти з COVID-19, медичні співробітники мобільних бригад, швидкої допомоги і ковідних лабораторій. Також вакцинації підлягають співробітники і постояльці будинків престарілих. Всього 1513 осіб. Перша хвиля вакцинації буде здійснюватися мобільними бригадами на виїзді. Надалі будуть створені прищепні кабінети для масової вакцинації громадян.

Нагадаємо, що на сьогоднішній день в Маріуполі проходить адаптивний карантин. Місто і вся Донецька область знаходиться в помаранчевій зоні. Дозволені проведення масових заходів, робота кінотеатрів, закладів культури, музеїв, спортзалів і кафе. Умова роботи - дотримання соціальної дистанції. Для щоденного контролю карантинних обмежень створені спеціальні мобільні бригади до складу яких входять працівники поліції і муніципалітету.

Інформація про виконання карантинних заходів станом на 26 лютого: 

Охорона здоров'я: 

  • у місті на лікуванні знаходиться 573 пацієнта, у яких підтверджено COVID-19;
  • всього в Маріуполі зафіксовано 17 334 випадки захворювання на коронавірус, 16 472 пацієнта одужало, є 289 летальних випадків.

Транспорт:

  • міський громадський транспорт працює в штатному режимі;
  • перевезення здійснюється тільки в засобах індивідуального захисту;
  • проводиться щоденне санітарне миття і обробка транспорту. Дезасобами забезпечені;

Комунальна сфера:

  • всі комунальні підприємства працюють в штатному режимі, надаються всі необхідні послуги жителям;
  • продовжується обробка під'їздів дезинфікуючими засобами;
  • двічі на день проводиться аналіз питної води. Каналізаційних стоків - щогодини. Відхилень немає.

Безпека:

  • триває піше патрулювання вулиць міста;
  • у ході патрулювання проведяться профілактичні бесіди;
  • перевіряються особи, які знаходяться на самоізоляції.

Економіка:

  • триває робота муніципалітету по контролю за роботою суб'єктів підприємницької діяльності;

Слідкуйте за оперативною інформацією про епідситуацію в Маріуполі на телеграм-каналі міської ради - https://t.me/COVID19Mariupol