Новини

Назад

Ольга Шакула: «Програма «Громадський бюджет» допомагає зберегти природну спадщину нашого краю»

04 грудня 2019, 21:40
970
Культура, Громадський бюджет

Проєкт «Слони повертаються з давнини» став переможцем в конкурсі малих грантів сприяння розвитку культури, спорту, молодіжної політики та туризму програми «Громадський бюджет». Завдяки йому в Маріупольському краєзнавчому музеї були виставлені експонати, що довгий час зберігалися в музейних фондах. Тепер у маріупольців і гостей міста є можливість побачити копалини, яким понад три мільйони років. Всі вони знайдені на території сучасного Маріуполя та його околицях. Авторка проєкту Ольга Шакула розповіла про те, як змогла втілити в життя свою давню мрію.

#мрій

Будучи завідуючою відділу природи, я довгий час хотіла провести виставку, де можна було б показати експонати, що зберігаються у фонді нашого музею. Але просто очистити їх від пилу та розкласти по полицях - мало. По-перше, це давні кістки, які треба правильно обробити різними хімічними реагентами та воском. Також хотілося не відставати від сучасного світу і зробити виставку більш технологічною. На все це треба фінансові кошти. Так, ця ідея кілька разів відкладалася на потім. Цікаво, що подібна виставка проводилася в музеї ще в 1980 році, але з того часу додалося кілька нових знахідок місцевих археологів. Також десять років тому в музеї було відкрито для відвідувачів новий зал, але його обладнання весь цей час так і не було завершено. Тому все йшло до того, що час нової виставки нарешті настав.

#обирай

Про програму «Громадський бюджет» я дізналася від фахівців департаменту культурно-громадського розвитку. На комунікаційній зустрічі мені розповіли про те, як подати заявку на участь, умови конкурсу та його проведення. Після перемоги допомогли оформити необхідні процеси через систему ProZorro. Програма дала моєму давньому проєкту довгоочікуваний старт. Залишалося привести експонати у належний вигляд, законсервувати їх і побудувати діораму в виставковому залі. У підсумку вийшло дві локації. Перша - виставка копалин. Друга - міні-лабораторія, де можна доторкнутися до експонатів і уважно їх розглянути.

#реалізуй

На оновлені стелажі виставили кілька десятків частин скелетів доісторичних тварин. Серед них - кістки мамонтів і динотерія, яким близько трьох мільйонів років і фрагменти зубів мастодонтів, що вимерли близько 10 тисяч років тому. Всього сім видів стародавніх тварин. Всі вони належать до сімейства слонових і є предками сучасних слонів. Вперше в Маріуполі показані кістки Томанского і Лісового слонів. Також в музеї можна побачити скам'янілі листя папороті, вік яких налічує кілька сотень мільйонів років. Деякі предмети були знайдені при розкопках на глибині 60 метрів. У шарах, де, можливо, була радіація. Тому всі експонати були ретельно досліджені фахівцями. Також ми придбали спеціальний дозиметр, за допомогою якого, під час другої частини екскурсії, можна перевірити експонати самостійно.

Поруч з експонатами розташовані планшети, за допомогою яких можна ознайомитися з їх історією і подивитися художні замальовки на цю тему. Відвідувачі можуть приміряти на себе роль дослідників. Через електронні мікроскопи побачити з чого складаються експонати. Наприклад, зуб Південного слона, фрагмент бивня, скам'янілі рослини. Для зовсім маленьких дітей проходять імпровізовані палеонтологічні розкопки. Також вони можу зібрати слонів з 3D-пазлів.

#змінюй

Для мене головним завданням реалізації проєкту було зберегти природну спадщину нашого краю. Того, що нам залишилося від історичного минулого. Виставка показує всю різноманітність видів з загону хоботних, що протягом довгого часу жили на території нашої місцевості. Раніше в нашому місті ще не було виставки, де разом зібрано таку кількість копалин. Завдяки програмі «Громадський бюджет» вона проходить на сучасному рівні. Таким чином, ми залучаємо молодь до вивчення історії.

Нагадуємо, що виставка працює на постійній основі, з понеділка по п'ятницю. Її відвідування входить у вартість вхідного квитка в музей. Також для школярів, студентів і всіх бажаючих екскурсовод може провести більш детальну екскурсію за попереднім записом. На ній можна відвідати міні-лабораторію.