Новини

Назад

Маріуполь спортивний: "Чому я обираю...  греко-римську боротьбу?"

09 серпня 2017, 16:21
2046
Спорт

Управління з фізичної культури та спорту Маріупольської міської ради представляє проект:  «Чому я обираю ...».  Це абсолютно новий проект, який познайомить містян з історіями найвідоміших спортсменів Маріуполя. Вони не тільки обрали спортивний шлях,  але й стали прославленими чемпіонами, імена яких золотими літерами вписані в спортивну літопис українського спорту.

Першим гостем проекту став, переможець різних міжнародних турнірів та змагань - тренер КДЮСШ «Меотида», директор клубу борців «Азовмаш» Євген Перепелин. Він відповів на питання «Чому я обираю... греко-римську боротьбу?»:

«Одного разу в ОШ №11 м. Маріуполя зайшов чоловік на вигляд схожий на Шварценеггера. Навколо нього відразу зібрався натовп учнів, які з інтересом розглядали титана. Атлет чемно привітався та сказав, що він тренер з класичної боротьби і зараз набирає дітей у секцію. Ми в подиві дивилися на нього: на загорнений рукав, біцепс, який ось-ось розірве сорочку. Нам стало цікаво, що це за такий вид спорту, займаючись яким, у людині м'язи в одяг не вміщаються!?

Це був мій перший тренер – нині  триразовий переможець Чемпіонату світу з греко-римської боротьби серед ветеранів - Дмитро Іванович Тимонов. До закінчення перерви він розповів про переваги та  традиції «класики» перед іншими видами спорту. То був 1989 рік, хлопці з трьох класів пішли у секцію, тоді ще класичної боротьби.

У парку ім. Петровського в палаці спорту «Новатор» я познайомився з усією дружною командою заслужених тренерів, на чолі з Геннадієм Гавриловичем Узуном.

Дмитро Тимонов, Микола Пустовалов, Віталій Барановський, Микола Пантазі, Віктор Лозовий і ще десятки  людей, які вклали душу та серце у виховання поколінь. Кузня чемпіонів працювала по усім віковим категоріям та напрямкам. Два зали боротьби, ігровий зал, поруч стадіон, оточений гумовою 400 метровою легкоатлетичною доріжкою, в парку довжина кросового кола 1200 метрів. Тренування у дорослих починалися з 7:00 ранку, в перебігу дня змінювалися вікові групи, а ввечері чергові виганяли нас ненаситних до тренувань із залів.

Маріупольські тренери виховали Олімпійського чемпіону 1996 року, чемпіона Європи В'ячеслава Олійника, чемпіона світу Рустама Аджи, чемпіонів Європи та переможців Кубка світу Григорія Комишенка та Руслана Хакимова, срібного призера Олімпійських ігор 2000 Давида Солдадзе, четвертого призера Олімпійських ігор 2000, бронзового призера чемпіонату Європи  Олексія Вакуленка, Чемпіонів Європи серед молоді -  Віктора Лєтова, Аркадія Крайнього, Григорія Комишенка, Олександра Дарагана, Давида Солдадзе, Сергія Солодкого, Дениса Задачіна. А також чемпіонів світу серед молоді Аркадія Крайнього, Сергія Солодкого, Сергія Рутенко, майстрів спорту міжнародного класу, чемпіонів та призерів чемпіонатів Європи, світу та міжнародних турнірів в різному віці -  Олександра Шишмана, Артема Цеповатенка, Ігоря Курило, Сергія Сіренка, Алексана Сардаряня, Олександра Соколова, Михайла Швидкого. Готовий продовжити цей список майстрів спорту - там понад 100 осіб.

Команда борців спортивного клубу «Азовмаш» - дворазовий переможець та постійний призер клубного «Кубка Європейських Чемпіонів» з греко-римської боротьби. Міжнародний турнір категорії А по греко-римської боротьби «Кубок Азовмаша» протягом десяти років збирав на маріупольських борцівських килимах кращих спортсменів світу.

Третє століття вдосконалюється та процвітає цей мужній вид спорту!

Командний дух, повага до тренера та суперника, прагнення до спортивних вершин, стійкість характеру, терпіння та витримка, азарт та олімпійський спокій, традиції поколінь, закладені в нас - дозволяють нам вибрати шлях гідною людини, яка готова до всіх труднощів у житті.

Ось, чому  я обираю греко-римську боротьбу!»