Новини

Назад

Інформація про хронічний вірусний гепатит

12 серпня 2019, 11:27
1623
Медицина

З 2009 року в Маріуполі офіційно реєструється захворюваність на хронічні вірусні гепатити. З її початку в Маріуполі зареєстровано 786 хворих.

За інформацією департаменту охорони здоров'я Маріупольської міської ради, на один випадок жовтушної форми вірусного гепатиту припадає близько шість безжовтяничних форм. Хворі з безжовтяничними формами гострого інфекційного процесу, хронічними вірусними гепатитами та вірусоносії в більшості випадків залишаються нерозпізнаними. Саме такі особи є основними джерелами інфекції.

Також, хронічні вірусні гепатити не обмежуються ураженням печінки. Позапечінкові симптоми нерідко виходять на перший план у клінічній картині хвороби (аутоімунний тиреоїдит, гломерулонефрит, червоний плоский лишай, кріоглобулінемічний синдром та ін.). При цьому сам гепатит може клінічно не проявлятися.

На даний час на базі міського гепатологічного центру ведеться прийом пацієнтів з хронічними формами вірусних гепатитів і формується реєстр хворих для призначення лікування в рамках державної цільової програми. За період дії Програми (з 2014 р.) проліковано за кошти державного бюджету 183 хворих на хронічний вірусний гепатит С і В. Очікується в 3-му кварталі 2019 р. нове надходження противірусних препаратів для лікування хворих на 20-25 курсів терапії.

Хронічний вірусний гепатит С - інфекція, яка протікає без клінічних проявів. В середньому, гепатит С діагностують через 10 років з моменту інфікування. За цей час він встигає трансформуватися в цироз - термінальну стадію хвороби.

Існує помилкова думка, що хронічний вірусний гепатит С - захворювання з фатальним результатом, яке не піддається лікуванню. Це не відповідає дійсності. Завдяки прогресу в медицині, за останні 10 років результативність лікування гепатиту С зросла в кілька разів. Причому не тільки у тих випадках, коли захворювання виявлено на ранніх стадіях. На сьогоднішній день стандартом лікування вірусного гепатиту С є терапія противірусними препаратами прямої дії, відсоток вилікуваних пацієнтів у загальній групі становить 98%. Це дозволяє знайти надію на одужання навіть тим пацієнтам, лікування яких раніше було неефективним. Це означає, що вже в недалекому майбутньому гепатит С стане принципово виліковним захворюванням.

Варто зазначити, що за даними Всесвітньої Організації Охорони здоров'я вірусний гепатит вразив близько 2 мільярдів людей у світі, тобто кожного третього жителя планети. Щорічно хвороба забирає життя 1,34 млн осіб і є однією з основних причин смертності в усьому світі. Чи не найбільш небезпечним серед гепатитів вважається гепатит С - за оцінками ВООЗ, в Україні їм інфіковано до 2 мільйонів чоловік, а щорічно помирає близько 84 тисяч осіб. У 5-8% хворих на гострий вірусний гепатит В і у 70-80% хворих на гострий вірусний гепатит С захворювання переходить у хронічну стадію, яка є причиною цирозу та первинного раку печінки. У Донецькій області інфікованість населення гепатитами В і С складає близько 4-5%.