Новини

Назад

Департамент соціального захисту інформує

26 січня 2021, 16:54
757
Суспільство, Соціальне забезпечення

Програма житлових субсидій залишається одним із головних механізмів соціального захисту населення і соціальною підтримкою держави для малозабезпечених родин.

Житлова субсидія - безповоротня адресна державна соціальна допомога мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги.

Урядом у грудні 2020 року було прийнято рішення щодо спрощення порядку надання населенню житлових субсидій на оплату житлово-комунальних послуг, а саме:

  • надано можливість отримувати житлову субсидію домогосподарствам у складі яких є особи, що офіційно працюють за кордоном у країнах, з якими Україною не укладено договорів про соціальне забезпечення, або перебувають за кордоном у період догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку;
  • надано право на отримання житлової субсидії на загальних підставах особам, які набули право власності на житло протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії (успадкування житла);
  •  право на житлову субсидію отримали особи, які не мають доходів і відповідно до законодаства звільнені від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (раніше субсидія призначалась за рішенням комісії);
  • встановлення права на отримання житлової субсидії визначається з урахуванням загальної площі, а не опалювальної (130 кв. метрів для квартир у багатоквартирному будинку, 230 кв. метрів для індивідуальних будинків (крім житлових приміщень дитячих будинків сімейного типу, прийомних сімей, багатодітних сімей, сімей, у яких на початок місяця, з якого призначається субсидія, проживають троє і більше дітей, з урахуванням тих, над якими встановлено опіку чи піклування).

Департамент соціального захисту населення звертає увагу мешканців міста, для кого комунальні платежі є суттєвими витратами, перевірити право на отримання державної допомоги та надати заяву та декларацію для призначення житлової субсидії.

Подати документи для призначення житлової субсидії можна:

  • особисто, за попереднім записом в територіальних відділах по роботі з громадянами     департаменту;
  • надіслати поштою;
  • через офіційний веб — сайт Міністерства соціальної політики України за посиланням Subsidy.mlsp.gov.ua.

Консультації спеціалістів територіальних відділів по роботі з громадянами можна отримати:

Центральний та Приморський район

пр. Металургів, 35

тел. 096-56-26-150

067-741-73-16

Лівобережний район

вул. Українського Козацтва, 51

тел. 098-418-80-01

Кальміуський район

вул. Чукаріна, 17

тел. 47-60-06

068-668-76-08