Новини

Назад

«Цукровий діабет» у дітей, як його попередити

07 грудня 2017, 12:00
1979
Медицина

В Україні почастішали випадки захворювання цукрового діабету у дітей 0-14 років. Управління охорони здоров'я Маріупольської міської ради роз'яснює причини цього захворювання та як попередити його.

Цукровий діабет - хронічне захворювання, що займає 4 місце у структурі хвороб ендокринної системи у дітей в Україні. Протягом останніх 5 років поширеність цукрового діабету серед дітей 0-17 років неухильно зростає, відзначаються чіткі тенденції до збільшення кількості випадків цукрового діабету у дітей 0-14 років.

Ознаками розвитку діабету у дитини є:

- у дитини підвищується потреба в солодкому;

- дитина важко переносить великі перерви між прийомами їжі; відчуває болісне відчуття голоду. Через півтори-дві години після їжі відчуває сильну слабкість;

- відзначається сильна спрага, рясне сечовиділення;

- сонливість, дратівливість, підвищена стомлюваність.

При наявності таких симптомів у дитини, Вам необхідно негайно звернутися до дитячого лікаря-ендокринолога для проведення повного лабораторного обстеження, встановлення або виключення діагнозу і отримання рекомендацій щодо медикаментозної корекції даного стану. У Маріуполі працює 4 дитячих лікаря ендокринолога, які ведуть прийом в Центрах первинної медико-санітарної допомоги:

- Кобаль Тетяна Іванівна здійснює прийом на базі ЦПМСД № 3 та обслуговує дитяче населення, територіально відноситься до ЦПМСД №3 і амбулаторії №6 ЦПМСД№ 1;

Садівник Інна Олександрівна здійснює прийом на базі ЦПМСД №2 та обслуговує дитяче населення, територіально відноситься до ЦПМСД №2, ЦПМСД №4 та амбулаторії пос.Ст.Крим;

- Реєнтовіч Ольга Петрівна здійснює прийом на базі ЦПМСД №5 та обслуговує дитяче населення, територіально відноситься до ЦПМСД №5, ЦПМСД №6 і амбулаторій пос.Сартана і Талаковка;

- Щирая Ольга Михайлівна здійснює прийом на базі ЦПМСД № 3 та обслуговує дитяче населення, територіально відноситься до  амбулаторії №3 ЦПМСД № 1.

Графік роботи вищевказаних фахівців Ви можете уточнити у регістратурах ЦПМСД.

Якщо Вашій дитині встановлено діагноз «цукровий діабет», не впадайте у відчай. Цей діагноз не вирок, при наявності сучасних лікарських препаратів, своєчасному зверненні та чіткому дотриманні даних лікарем рекомендацій, діти з цим діагнозом ведуть нормальний спосіб життя і нічим не відрізняються від однолітків.

У поточному році всі діти, які перебувають на обліку з діагнозом «цукровий діабет», отримали в повному обсязі за 2016-2017г.г. тест-смужки в кількості 1200 шт. і голки для шприц-ручок. Всі діти з вперше встановленим в 2017р. діагнозом, забезпечені глюкометрами «Аку Чек Перформа».