Новини

Назад

Ветеран Євген Губенко звільняв Маріуполь від фашистських загарбників

10 вересня 2018, 17:01
1166
Суспільство

75 років тому Маріуполь звільнили від фашистських загарбників. Очевидцем тих подій був маріупольський ветеран, фронтовик і учасник параду Перемоги 1945 року Євген Петрович Губенко. Незважаючи на свій поважний вік, він чітко пам'ятає події того 10 вересня.

У 1942 році Євген Губенко закінчив військово-медичну академію. Його направили в повітряно-десантну бригаду, якою командував визволитель нашого міста Іван Блажевич. Сам Євген Петрович звільняв Сталінград і Приазов'є, форсував Міус, брав участь у визволенні Болгарії, Румунії, Угорщини... Він єдиний в Україні нагороджений срібною медаллю почесного десантника повітряно-десантних військ.

 Сьогодні на мітингу, присвяченому звільненню Маріуполя, він розповів журналістам, яким побачив своє рідне місто після відступу загарбників:

"Це було страшно. Під Сталінградом ми мріяли, як повернемося до Маріуполя. У нас в полку служили ще двоє маріупольців. Коли ми форсували Міус і пішли далі, то я зрозумів, що ми будемо в Маріуполі. Місто було не впізнати. Сльози самі лилися.

Я взяв коня і поскакав через Кєрасєвськую площу. Бій трошки затих тоді. Я поскакав по вулиці Артема (нині Куїнджі) і Митрополитської. Я хотів потрапити в свій будинок, де мої батьки. Вулиця Артема горіла. Місто диміло, дихати було нічим, все було в якомусь тумані. Скрізь папірці, палиці, догорали будинки, лежав убитий на мотоциклі німець. Гітлер їм сказав підірвати, спалити і переорати Маріуполь, щоб від нього нічого не залишилося. Але вони не встигали. Ми охопили місто, а вони були раді забрати свої ноги.

Я знайшов мій будинок, двір був порожній. Нікого не було. З іншого будинку вийшла жінка з дитиною: вони ховалися в підвалі. Вона розповіла, що німці виганяли всіх в сторону Володарська....

10 вересня - це таке свято, як День Перемоги - зі сльозами на очах. Ми відзначаємо звільнення Маріуполя, а скільки моїх хлопців лягло під містом і в Маріуполі, поки ми його брали. Війна - це не прогулянка, це страшна подія».

Під час мітингу міський голова Вадим Бойченко подякував усім ветеранів та учасників бойових дій, які подарували Маріуполю мир і свободу. Їх подвиги не забуті, на них зараз виховуються діти.

Мер сфотографувався з Євгеном Губенко біля улюбленого місця ветерана-визволителя - пам'ятника генерала армії Василя Маркелова.