Новини

Назад

Вадим Бойченко перевірив готовність госпітальних баз Маріуполя до прийому пацієнтів з коронавірусом

02 квітня 2020, 16:29
1824
Суспільство, Медицина

У Маріуполі розроблений чіткий алгоритм дій прийому пацієнтів з коронавірусною інфекцією, в разі виникнення такої необхідності. Сьогодні готовність госпітальних баз в лікарнях перевірив міський голова Вадим Бойченко.

Він відвідав Лікарню швидкої медичної допомоги. Тут розміщено 40 ліжок, де лікуватимуть дорослих пацієнтів. Зараз в інфекційному відділенні перебувають п'ять маріупольців з підтвердженим діагнозом на коронавірус.

«З 40 ліжок - дев'ять реанімаційних. Вони забезпечені наркозно-дихальною апаратурою, киснем, моніторами спостереження», - розповів головний лікар ЛШМД Сергій Орлеанський.

За рахунок міського бюджету були закуплені засоби індивідуального захисту для працівників інфекційного відділення. Медичні маски, ізоляційні халати, захисні окуляри, рукавички, щітки. Всім цим лікарі, в повній мірі, забезпечені на 30 днів.

Маріуполь завчасно почав готуватися до створення умов для можливої боротьби з коронавірусною інфекцією. Ключове - забезпечуємо максимальний захист лікарів. Для першого етапу вже є необхідний обсяг засобів індивідуального захисту. В цілому, на це спрямовано понад 15 млн грн. Щодня ми моніторимо ситуацію і, в разі виникнення такої потреби, оперативно закуповуємо все необхідне,
підкреслив Вадим Бойченко.

У свою чергу, Сергій Орлеанський подякував міську владу за підтримку медичного персоналу. А також мотивацію - подвійну надбавку до заробітної плати всіх співробітників інфекційного відділення.

Також у ЛШМД завершується монтаж зовнішнього та внутрішнього киснепроводів з установкою 33 кисневих постів. Облаштовується закритий стелаж, куди будуть підвозитися кисневі балони. Всього буде 47 точок. Роботи виконані вже на 90%.

Дані заходи профінансувала Група Метінвест. Такі точки будуть облаштовані в трьох медустановах міста. На ці цілі компанія направила 7 млн ​​грн.

Мер також відвідав міську лікарню №9. Вона готується приймати пацієнтів на другому етапі. У разі розвитку даного сценарію, установу буде повністю перепрофільовано під прийом хворих з коронавірусною інфекцією.

Вадим Бойченко оглянув палати, де лікуватимуть хворих. У кожній буде знаходитися п'ять ліжок. Всього в лікарні їх буде близько 300.

«Кожне ліжко забезпечене штучним апаратом легких, монітором. У кожній палаті встановлено дефібрилятор, кардіограф, пульсоксиметр», - розповів головний лікар міськлікарні №9 Олександр Железняк.

У лікарні також виконуються роботи по монтажу киснепроводу, йде реконструкція рампи з установкою кисневих клапанів.

Медзаклади і лікарі Маріуполя повністю готові до прийому пацієнтів з коронавірусом. Побудовано три бар'єри. Перший - перевіряють всіх, хто заїжджає до міста з інфекційних «вогнищ». Другий - проводиться максимальна ізоляція хворих і виявлення контактних осіб. Третій бар'єр - забезпечення медиків засобами захисту, оснащення лікарень необхідним обладнанням і медикаментами. Спільними зусиллями ми зможемо знизити поширення COVID -19,
підкреслив Вадим Бойченко.