Новини

Назад

У Маріупольському міському центрі зайнятості надали юридичну допомогу безробітним

02 січня 2018, 10:00
494
Соціальне забезпечення

У Маріупольському міському центрі зайнятості був проведений День відкритих дверей для безробітних за участю юрисконсультів. Шукачів роботи  поінформували про заходи служби зайнятості в реалізації прав громадян на працю,  права та обов’язки безробітних, які перебувають на обліку в службі зайнятості, та роботодавців, які оформлюють трудові відносини з найманими працівниками.

Заступник начальника юридичного відділу Вікторія Чанаях розповіла про послуги служби зайнятості: сприяння роботодавцям у створенні нових робочих місць шляхом надання компенсації єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, надання безробітним громадянам та шукачам роботи безоплатних консультацій з питань організації підприємницької діяльності, організація для молоді, яка навчається, стажування на підприємствах та в установах, що дозволяє набути необхідного професійного досвіду, удосконалити професійні знання та навички.

Не позбавлені уваги служби зайнятості також і безробітні віком старше 45 років. Цій категорії громадян надається право на отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності та разом з тим можливості перепідготовки та підвищення кваліфікації. За допомогою професійного навчання, що пропонується службою зайнятості, безробітні можуть підвищити кваліфікацію, здобути та удосконалити професійні знання. Ще одним із засобів стимулювання мотивації до праці є оплачувані громадські роботи, які не потребують спеціальної освіти чи кваліфікації.

За словами заступника начальника юридичного відділу, незважаючи на роз’яснення вимог чинного законодавства, оформлення найманих працівників належним чином залишається серйозною проблемою. Громадяни погоджуються на будь-які умови роботодавця, при цьому втрачають можливість користування державними гарантіями. Погоджуючись на «тіньову» зайнятість, працівники повинні розуміти, що їх очікують ризики, пов’язані з захистом у разі складних життєвих обставин.

Деякі роботодавці бажають скоротити свої витрати, нараховуючи працівникам заробітну плату в розмірах, менших за мінімальну, виплачують заробітну плату найманим працівникам, які не обліковані в бухгалтерських документах, а також використовують працю найманих працівників, з якими не укладені трудові угоди, відтак ці особи не мають страхового стажу для отримання в Державній службі зайнятості частину допомоги по безробіттю, що залежить від страхового стажу.

Відсутність належним чином оформлених трудових відносин позбавляє працівників: захисту від незаконного звільнення; отримання вихідної допомоги у разі звільнення за ініціативою роботодавця, втрату страхового стажу для отримання соціальних виплат, в тому числі і допомоги по безробіттю; цілої низки інших прав і соціальних гарантій передбачених чинним законодавством.