Новини

Назад

У Маріуполі знижується захворюваність на туберкульоз

09 жовтня 2017, 17:17
985
Медицина

У Маріуполі з 2014 року спостерігається тенденція зниження захворюваності на туберкульоз серед дорослого населення. Про роботу в місті Програми протидії захворюваності на туберкульоз розповів на брифінгу начальник управління охорони здоров'я міськради Сергій Данилков.

Він зазначив, що Україна перебуває в стані епідемії туберкульозу з 1995 року, в зв'язку з чим була прийнята загальнонаціональна програма по боротьбі з цим захворюванням. Що стосується Маріуполя, то щорічно в місті виявляють близько 300-400 випадків туберкульозу. Самий дієвий метод виявити хворобу на ранніх стадіях - профілактичний огляд, який в обов'язковому порядку проходять всі колективи комунальних установ.

«Не діагностувати може тільки той, хто не хоче. А таких є достатньо. Наприклад, 40% батьків відмовляються від туберкулінової діагностики – тобто реакції манту. Вона може показати, що був контакт із хворим та імунітет бачить паличку хоку, але це не свідчить, що вона є в людині. Однак позитивна реакція манту дає можливість звернути увагу, зробити інші дослідження та виявити цю хворобу на ранніх стадіях», - підкреслил  Сергій Данилков.

Начальник управління охорони здоров'я зазначив, що державна програма по боротьбі з туберкульозом забезпечує повне лікування пацієнтів в отриманні ліків як в амбулаторних, так і стаціонарних установах.

Цього року продовжує діяти міська програма протидії захворюваності на туберкульоз, виділені кошти на діагностику, вакцину проти туберкульозу, флюорографію та аналіз харкотиння. Також за рахунок маріупольського бюджету хворим на туберкульоз виділяються спеціальні продуктові набори, які дозволяють поліпшити їх імунний статус.

«Ми прагнемо повністю замінити парк діагностичної техніки. Ми хочемо, щоб у кожному районі міста працював цифровий флюорограф. На сьогодні таке обладнання працює у Приморському районі, ще три плануємо закупити наступного року. Це буде дешевше в експлуатації, набагато довговічніше, а найголовніше - воно дає в 10 разів менше випромінення, ніж звичайні, та в рази більш інформативне», - поділився Сергій Данилков.

В цілому за 9 місяців поточного року було виявлено 5 випадків активного туберкульозу у дітей. У порівнянні з минулим роком йде зниження показника на 16,7%. За аналогічний період зросла захворюваність у підлітків - зафіксовано 4 випадки, а у дорослих - знизилася на 7,7%. Щорічно для виявлення первинного інфікування туберкульозом проводиться масова туберкулінова діагностика серед дітей. Вакцина БЦЖ захищає від важких генералізованих форм туберкульозу.

Як відзначають фахівці протитуберкульозного диспансеру, останнім часом захворюваність знизилася, але змінився характер епідемії туберкульозу. Нові випадки стали виявлятися на запущених стадіях. Тому роботодавців закликають приділяти належну увагу тому, щоб їх співробітники щорічно проходили профілактичний огляд та виконували всі призначення.

Таким чином недавно в двох навчальних закладах Маріуполя були виявлені співробітники з туберкульозом, вони ізольовані від роботи та проходять лікування.

«Негайно прийняті профілактичні заходи - дезінфекція всіх приміщень. Комісією буде проведено службове розслідування», - пояснила директор департаменту освіти міськради Тетяна Братчикова.

За словами медиків, це поодинокі випадки та абсолютно звичайна штатна ситуація. Вони ще жодного разу не призводили до епідемії та поширення захворювання серед учнів.