Новини

Назад

У Маріуполі з'явився мурал з героїнею фотокниги «Донбас і Мирні»

21 вересня 2018, 13:39
1029
Суспільство

У Маріуполі створено мурал «Мілана». Новий символ міста з'явився завдяки Фонду Ріната Ахметова. На стіні 15-поверхової будівлі по проспекту Миру зображений портрет Мілани Абдурашитовій - шестирічної маріупольської дівчинки, життя якої скалічила війна. Взимку 2015 року, під час обстрілу мікрорайону Східний, загинула мама Мілани - вона накрила собою дочку. Дівчинка дивом вижила, але втратила ніжку. Вона перенесла кілька операцій, потім до реабілітації підключилися психологи Фонду Ріната Ахметова, які допомогли дитині вийти з шокового стану і навчитися жити далі. Також дитина щорічно проходить курс відновлення за програмою Фонду «Реабілітація поранених дітей».

Відкриття мурала «Мілана» приурочено до Міжнародного дня миру. Ідею втілив український художник Саша Корбан.

«Мілана, маленька тендітна дівчинка, вразила мене своєю силою, хоробрістю, любов'ю до життя, незважаючи на її трагічну життєву історію. Через її образ хочеться передати всю ніжність, доброту і беззахисність дитини, чия променистість і життєлюбність здатні надихнути кожного, - розповідає художник Саша Корбан.- Цим малюнком хочеться нагадати, що бойові дії на Донбасі тривають. Вони зовсім близько, поруч з нами. Не варто про це забувати ні на хвилину. Мирним жителям цього регіону дуже потрібна підтримка і увага. Для мене дуже важливо, що проект реалізований на Донбасі. Мені б дуже хотілося своїм малюнком подарувати частинку тепла жителям мого рідного краю. Вселити в їхні душі надію на те, що попри все життя триває, все налагодиться і все стане на свої місця ...»

Мілана стала символом всеперемагаючого милосердя. Її стійкість і життєлюбність надихають і захоплюють. Історія дівчинки увійшла в унікальну фотокнигу «Донбас і Мирні», видану Фондом Ріната Ахметова. Вона - про мирних людей, що живуть в умовах збройного конфлікту. Про це не можна мовчати. Про це не можна забувати. До цього не можна бути байдужим. Тому Фонд відкриває проект «Мурали», який буде реалізований і в інших містах Донбасу.

«Те, що сталося з Міланою - одна з сотень тисяч історій зламаного дитинства через війну на Донбасі. Для Фонду Ріната Ахметова Мілана і всі поранені діти, які видерлися, герої. Вони змушують шукати шляхи підтримки і працювати на результат тут і зараз. Вони своїми посмішками, своїми словами, своїми життями розповідають про те, що життя триває. І одночасно про те, що війна - абсолютне зло. Міланка, сама того не відаючи, показала всім, наскільки крихке людське життя, як миттєво вона може зникнути в жорнах збройного конфлікту. І наскільки важливо, щоб поруч були ті, хто поверне бажання жити далі та зробить усе, щоб минуле не залишилося незагоєною раною на серці», - сказала Наталія Ємченко, член Наглядової ради Фонду Ріната Ахметова.

У свою чергу, заступник міського голови Ксенія Сухова зазначила, що військовий конфлікт на Донбасі зруйнував безліч доль і життів.

«Діти, які тільки починають свій життєвий шлях, вже зіткнулися з жахами війни. Далеко не кожен дорослий здатний впоратися з таким ударом, а що говорити про дітей... Мілана, як і тисячі малюків у регіоні, стала жертвою цього кошмару. Втративши головну в житті людину - маму, вона продовжує сподіватися та вірити у мир. Вона символ стійкості духу і цінності людського життя. Я хочу, щоб світова громадськість звернула пильну увагу на проблеми, з якими щодня стикаються діти на сході України. І нехай цей мурал стане маяком, який допоможе побачити біль і страждання Мирних на Донбасі», - зазначила Сухова.

Зі свого боку, заступник мера Олександр Кочурін нагадав про важливість милосердя і взаємодопомоги.

«Мурал «Мілана»- нагадування для кожного з нас, наскільки крихке людське життя. Це нагадування про те, що навіть в найтемніші часи не можна бути байдужими до чужого горя. Тисячі жителів Донбасу втратили найближчих і улюблених людей. Наше завдання в тому, щоб допомогти кожному повернути надію і сили жити далі. Подолати поодинці втрату близької людини практично неможливо. Я дякую Фонд Ріната Ахметова за те, що став надійною опорою, в якій так потребували тисячі знедолених», - сказав Олександр Кочурін.

Інформація про художника Сашу Корбан, що втілив ідею Мурала «Мілана»

Саша Корбан народився 12 березня 1987 року в м. Кіровське Донецької області.

З 2002-го по 2004 рік навчався у спеціалізованій спортивній школі-інтернаті в Маріуполі. У 2006-2011 роках працював шахтарем на шахті «Комсомолець Донбасу» в м. Кіровське. З серпня 2014 го живе і працює в Києві. Малювати вчився самостійно. Вперше спробував працювати в напрямку стріт-арт ще в 2002 році. Але відлік своєї усвідомленої роботи як графіті-художника починає з 2009 року. Особливість творчості Саші Корбана - зображення characters (картинок), а саме портретів. Для робіт художника характерно тісне переплетення стилів і різних технік (фото реалізм, поп-арт, декоративний живопис, експресивний концептуалізм). Брав участь в фестивалях графіті: Newton Street Degustation (Харків, 2010), Space Jam (Миколаїв, 2011), Yalta Summer Jam (Ялта, 2011, 2012, 2013), КерамоГраффіті Фест (Опішня, Полтавська обл., 2013, 2014), Mural Social Club (Київ, 2016) стріт-арт фестиваль In Wall We Trust (Айрол, Італія).

Саша Корбан - творець понад 50 настінних малюнків. Паралельно з муралізму створює станкові вироби  для галерейних просторів та аукціонних будинків.