Новини

Назад

У Маріуполі за «круглим столом» обговорили стан атмосферного повітря в місті

07 вересня 2018, 13:28
1148
Екологія

Представники депутатського корпусу, міської влади, служб екологічного нагляду, промислових підприємств і громадськості обговорили можливі шляхи зменшення впливу виробничих потужностей на екологічну обстановку в місті під час несприятливих метеорологічних умов.

«За останні дні у нас 32 звернення городян. Численні скарги маріупольців стосувалися роботи комбінату «Азовсталь». Зі свого боку, ми ці звернення відправили для реагування на комбінати, Азовську екологічну інспекцію», - розповів начальник управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Ваагн Мнацаканян.

Що стосується стану атмосферного повітря - відповідно до показників зі стаціонарних постів і результатами вимірів пересувної лабораторії, було заслухано доповідь представника гідрометеорологічної служби. За результатами пересувної лабораторії були зафіксовані перевищення нормативних показників по сірководню на 1,5 ГДК.

Коментуючи ситуацію на «Азовсталі» представник комбінату зазначив, що порушень технічного регламенту немає, а всі дії, які повинен виконувати комбінат в період несприятливих метеорологічних умов (НМУ) - виконані. А оскільки скарги стосувалися коксохімічного виробництва, пройшла перевірка всього технологічного ланцюжка - порушень не виявлено. Представник комбінату «Ілліча» також зазначив, що в роботі виробництва збоїв не було, а модернізація виробництва ведеться згідно з графіком.

За словами Ваагна Мнакацаняна, в понеділок було направлено листи в Державну Азовську морську екологічну інспекцію. Але звідти дана відповідь про те, що неприємний запах на вулицях Маріуполя не входить в їх компетенцію, цим займається обласна екологічна інспекція та інші інстанції. Під час же зустрічі, начальник Азовської інспекції Григорій Зуб розповів, що його співробітники виходять на перевірки на територію комбінатів за зверненнями жителів. Там фіксуються порушення і по ним виписуються штрафи.

«Пропоную протягом двох тижнів розробити нові заходи для зниження НМУ і механізми контролю за їх виконанням з боку міських служб, депутатського корпусу та інспектуючих органів. А в місячний термін визначити регламент і інтерфейс, куди дані з аналізаторів забруднення навколишнього середовища заводів будуть зводитися для надання інформації городянам у відкритому доступі », - підсумував зустріч Ваагн Мнацаканян.