Новини

Назад

У Маріуполі відкрили представництво Консультативної місії ЄС

25 вересня 2020, 14:40
1414
Суспільство

Сьогодні в Маріуполі почало працювати регіональне представництво Консультативної місії ЄС. Його мета - допомогти створити ефективний і прозорий сектор цивільної безпеки, що користується довірою громадян. На заході були присутні міський голова Вадим Бойченко і глава Донецької облдержадміністрації Павло Кириленко. Почесними гостями Маріуполя стали глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас, віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанишина та заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук.

«Відкриття представництва - дуже сильний показник довіри Європи до України і Маріуполя, зокрема. Сьогодні Місія готова до ще більш масштабних проєктів у співпраці з правоохоронними органами, Національною поліцією, міграційною службою і прикордонною службою України. Це стане початком довірчого співробітництва з представниками влади ЄС і, головне, з міжнародними інвесторами», - розповіла Ольга Стефанишина.

У регіональному представництві КМЄС буде працювати 20 фахівців з 10 країн світу: Бельгія, Болгарія, Хорватія, Чехія, Естонія, Фінляндія, Німеччина, Нідерланди, Румунія та Україна. Експерти допомагатимуть місцевим партнерам КМЄС розширювати інституційну спроможність. Для цього будуть проводиться стратегічні консультації, тренінги, а також надаватимуть технічну підтримку.

«Протягом п'яти років ми, спільно з правоохоронними органами виводили систему безпеки Маріуполя на новий рівень. Зараз ми сміливо говоримо, що рівень злочинності знизився в три рази. Маріуполь входить в десятку найбезпечніших міст України. Даний офіс стане основою консультування нашої громади в питаннях безпеки, даючи нові смисли і виводячи на ще більш високий рівень. Це дасть основу для нових інвестицій і можливостей»,

- підкреслив Вадим Бойченко.

Консультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) в Україні офіційно розпочала роботу в Києві 1 грудня 2014 року після Революції Гідності та отримання відповідного запрошення від уряду України. Місія не має виконавчих повноважень. Місія надає підтримку державним органам України в послідовному реформуванні сектора громадянської безпеки шляхом стратегічних консультацій і практичної підтримки.

«Маріуполь має важливе регіональне значення і важливий для Євросоюзу. Саме тому ЄС розширює свою діяльність і відкриває в місті представництво Консультативної місії. Даний факт підкреслює важливість роботи ЄС в Маріуполі», - зазначив Матті Маасікас.

З нагоди відкриття на Театральній площі розгорнулося містечко міжнародної організації та українських партнерів Місії. Маріупольці могли особисто поспілкуватися з європейськими правоохоронцями, подивитися виступ ансамблю барабанщиків і оркестру ГУНП в Донецькій області. Крім того, пройшла інформативна лекція патрульної поліції для дітей про безпечну поведінку на дорозі. Співробітники правоохоронних органів і прикордонників Донецької області представили роботу кінологічної служби та продемонстрували показові виступи службових собак. Студенти Донецького юридичного інституту МВС підготували виступ прапороносців, флешмоб і танцювальні номер.

«Сьогоднішня подія дуже важлива для України. У центрі правоохоронної системи повинна знаходиться людина, зі своїми потребами і правами. Робота з Місією допоможе побудувати ефективну систему, більш дружню до людини, яка буде викликати ще більшу довіру у людей», - підкреслила Тетяна Ковальчук.

У свою чергу, Павло Кириленко сказав, що відкриття представництва важливо для Донецької області: «Один із пріоритетів нашої роботи - безпека людей. Але досягти її можна тільки у співпраці між силовими структурами і міжнародними партнерами. Відкриття офісу - наступний, впевнений крок до забезпечення безпеки на Донбасі ».

Глава місії в Україні Антті Теему Хартікайнен зазначив, що представництво надаватиме консультації та практичну підтримку, та ділитиметься кращими європейськими практиками.