Новини

Назад

У Маріуполі відкриється виставка робіт відомого скульптора та медальєра

24 липня 2019, 15:35
1021
Культура

29 липня відомому маріупольцю Єфиму Харабету виповнилося би 90 років. До дня народження земляка відкриють виставку його робіт. Вона пройде у Музеї медальєрного мистецтва імені Харабету, який розтушований  на базі Центру сучасного мистецтва та культури ім. Куїнджі.

Єфим Вікторович відзначився своєю геніальною майстерністю у скульптурі малих форм. Слід зазначити, що нині існуючий Музей медальєрного мистецтва є першим в Україні. Він був заснований у 2004 році та названий на честь нашого видатного земляка ¬– заслуженого діяча мистецтв України.

На рахунку Єфима Харабета  багато різних нагород. Він був нагороджений відзнакою Президента України – орденом «За заслуги III ступеня», йому присвоїли званням почесного громадянина Маріуполя.

Він постійно брав участь у конгресі Всесвітньої федерації медальєрного мистецтва (FIDEM). За свої роботи Єфим Вікторович отримав всесвітнє визнання. Він працював переважно з такими матеріалами як алюміній, мідь, бронза. Методи обробки, які використовував майстер – це штамп і гальванопластика.

Особливу цінність мають відлиті в бронзі медалі. Серед них - нагородні знаки, які були виготовлені з мельхіору з доповненням кольорової емалі і дорогоцінного каміння. Найцікавішими розробками Єфима Харабета є державні нагороди України – «Почесна Відзнака Президента», ордена та медалі Богдана Хмельницького, медалі «Захиснику Вітчизни». У своєму рідному місті він став автором символіки – герба, прапора, а також деяких інших відзнак – «Маріуполець року», «Почесний громадянин міста».

Більш детально з творчістю  відомого медальєра можна познайомитися на виставці. Музей медальєрного мистецтва ім. Харабета знаходиться по проспекту Металургів, 25.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.