Новини

Назад

У Маріуполі видали перше свідотство про народження за програмою «Є-Малятко»

28 лютого 2020, 15:44
2082
Суспільство

Відтепер для отримання пакету документів на новонароджену дитину і для оформлення соціальних виплат маріупольським батькам навіть не потрібно виходити з пологового будинку. У Маріуполі презентували пілотний проєкт від Міністерства цифровий трансформації «Є-Малятко».

«Маріуполь активно працює в напрямку розвитку якісних муніципальних і медичних онлайн-сервісів. «Є-Малятко» полегшить батькам процедуру оформлення дитини. Сервіс покликаний об'єднати процедуру отримання всіх послуг, пов'язаних з народженням дитини, в одному порталі. Це зручно і комфортно», - підкреслила заступник міського голови Ксенія Сухова.

Батьки зможуть оформити уніфіковану заявку в самому пологовому будинку, в органі державної реєстрації актів цивільного стану і через Центр надання адміністративних послуг. У найближчій перспективі, при наявності електронного цифрового підпису, батьки зможуть зареєструвати заявку на отримання пакету документів навіть через смартфон.

Система буде працювати дуже просто: батьки через електронний кабінет подають одну заявку, в якій зазначено ім'я дитини і ті послуги, які вони хочуть отримати. Заявку опрацьовують відповідні державні органи, а батьки отримають послугу без необхідності відвідувати різні державні установи.

Заступник міського голови Михайло Івченко підкреслив, що це ще один крок, на шляху підвищення рівня відкритості та прозорості Маріуполя.

«Ми довго готувалися до запуску програми. Аналізували досвід інших міст, щоб застосувати кращі практики. Маріуполь одне з передових міст, в умовах діджіталізаціі нашої країни», - зазначив він.

Вручили перше свідотство про народження щасливим батькам Дмитра Корсунського. Хлопчик народився 26-го лютого. За словами його мами Галини, оформили документи прямо в пологовому будинку. Зараз для цього там обладнали спеціальний кабінет. «Ми надали свідоцтво про шлюб, паспорт, ІПН і запросили в банку електронний цифровий підпис. І сьогодні у нас вже на руках свідоцтво про народження нашого малюка», - зазначила молода мама.

Варто зазначити, раніше профільні фахівці навчалися працювати з реєстром, заповнювати заявки і відпрацьовували варіанти інтеграції систем різних структурних підрозділів в один портал. Проєкт передбачає повний комплекс послуг по одній заявці:

  • державна реєстрація народженої дитини
  • реєстрація місця проживання дитини
  • призначення допомоги при народженні дитини
  • реєстрація народженої дитини в електронній системі охорони здоров'я
  • видача посвідчень батьків багатодітної сім'ї та дитини з багатодітної сім'ї (за певних умов)
  • реєстрація в демографічному реєстрі
  • походження народженні дитини (якщо батьки не перебувають у зареєстрованому шлюбі)
  • реєстрація в державному реєстрі фізичних осіб-платників податків
  • визначення приналежності дитини до громадянства України

Нагадаємо, Маріуполь увійшов в десятку міст України, де заплановано запустити новий сервіс. Серед них - Київ, Дніпро, Одеса, Запоріжжя, Рівне, Кривий Ріг, Львів, Луцьк та Вінниця.