Новини

Назад

#ТутВарто дружити містами: парки та площі Тернополя та Маріуполя

10 червня 2020, 09:16
822
Культура, Туризм

ККП «m.EHUB» продовжує серію публікацій про туристичні центри України. Вони виходять в рамках міні-проєкту - «#ТутВарто дружити містами». Вже маріупольцям розповіли про Острог, Жовкву, Славутич та Білу Церкву. Новим містом для знайомства стало Тернопіль. Це місто, як і Маріуполь, має яскравий парк та площу.

Місто Тернопіль було засновано у 1540 році магнатом та відомим діячем Речі Посполитої Яном Тарновським. Старий парк у місті Тернополі побудовано у 1861 році. Первинна назва парку — Міський або Новий парк. Він став справжньою гордістю тернополян. У 1881 році в ньому побудовано швейцарський павільйон, кеглярню й тир, з часом з’явилася оранжерея, де росли екзотичні рослини: банани, агави, пальми, кипариси. Зараз в ньому можна побачити близько 40 видів кущів, дерев. Це й липа, тополя, бук, граб, каштан, дуб, а також 16 видів екзотичних рослин. Парк включено у природно-заповідний фонд України. До речі, парк очікує реконструкція, у 2019 році містян ознайомили з проєктом та новим “виглядом” парка.

Міський сад Маріуполя засновано у 1863 році, і пов’язано з іменем Георгія Псалті. Цей чоловік був освіченим агрономом та садівником, свою освіту здобув у Франції.

Головним майданом Тернополя є Театральний майдан. Разом з бульваром Тараса Шевченка вони композиційно створюють сучасне середмістя. Традиційно на Театральному майдані проходять всі важливі для міста події — мистецькі та політичні заходи, мітинги, урочини випускників.

Театральний сквер у Маріуполі у різні епохи називали Олександрівською площею, Площею Свободи та Центральним сквером. Театральний сквер став однією з найлюбленіших локацій з європейською філософією. Тут традиційно проходять все головні міські та національні свята.

Більше інформації можна прочитати ТУТ.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.