Новини

Назад

#ТутВарто дружити містами: культурні столиці України – Маріуполь та Славутич

02 червня 2020, 15:44
738
Культура, Туризм

ККП «m.EHUB» продовжує серію публікацій про туристичні центри України. Вони виходять в рамках міні-проєкту - «#ТутВарто дружити містами». Вже маріупольцям розповіли про Острог, Жовкву та Білу Церкву. Новим містом для знайомства став Славутич. Це місто, як і Маріуполь, було обрано культурною столицею України 2020.

Обидва міста перемогли в рамках конкурсу Українського культурного фонду. Маріуполь презентував проєкт культурно-мистецьких ініціатив «Діалог мовою мистецтва». А Славутич — «Славутич: ось [to be] країна!».

Місто Славутич будувалося спеціально для персоналу Чорнобильської АЕС одразу після аварії. Тому і зараз більшість його мешканців пов’язані атомною сферою. У 1987 році місто будували майже усім Радянським Союзом — 8 республік брали участь у зведені нового міста посеред лісу. 

У Маріуполі два райони будувалися спеціально для робітників металургійних «гігантів» — заводів «Азовсталь» та «Ілліча». Кальміуський район організовувався у 1920 році з “робочих” селищ навколо сучасного Металургійного комбінату ім.Іліча.

Славутич — це місто посеред лісу і ліс посеред міста. Рослинність тут перевищує норму зелених насаджень аж в 4 рази. У Маріуполі в 1902 році, під керівництвом фахового садівника та агронома Георгія Псалті в місті висаджено близько 1100 декоративних дерев. Сьогодні місто нараховує близько 10 парків та скверів. 

Більше інформації можна прочитати ТУТ.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.