Новини

Назад

Степан Махсма відстоює інтереси Маріуполя у проекті держбюджету на 2018 рік

14 листопада 2017, 16:39
1129

Сьогодні Асоціація міст України проводить засідання Правління та День Діалогу з Парламентом. За дорученням міського голови Вадима Бойченка Маріуполь представляє секретар ради Степан Махсма.

В Україні активно триває бюджетний процес. Сформовано проект державного бюджету на 2018 рік і вже сьогодні очікується його розгляд Верховною Радою України в першому читанні.

У головному фінансовому документі країни важливо врахувати інтереси місцевого самоврядування.

Маріупольська міська рада брала участь та подавала власні поправки щодо бюджетного забезпечення громад. Крім того, були висунуті додаткові пропозиції, що стосувалися конкретно нашого міста.

Серед них: виділення субвенції місцевим бюджетам на медичне обслуговування тимчасових переселенців. Щорічно в Маріуполі отримують медичну допомогу близько 91 тисячі тимчасово переміщених осіб і місто не доотримує близько 41 млн. грн. на надання їм якісної послуги. Ще один важливий момент-необхідно передбачити в державному бюджеті: компенсацію на відновлення житла, зруйнованого внаслідок терористичних актів.

Як розповів Степан Махсма, вдалося досягти порозуміння: тепер при розподілі медичної субвенції між відповідними бюджетами врахують додатковий параметр - кількість переселенців і відповідно перерахують обсяг медичної субвенції.

«Завдяки тісній співпраці нам вдалося знайти компроміс та частину наших пропозицій внесуть до проекту бюджету. Надання якісних послуг мешканцям, благоустрій та добробут громади залежать від грамотної стратегії не тільки міста, а й країни, і в першу чергу від прийняття державного бюджету на наступний рік», -підкреслює секретар ради.

Крім формування проекту бюджету на 2018 рік на засіданні обговорили важливі для розвитку місцевого самоврядування законопроекти. Практично всі великі міста чекають прийняття Закону № 6466, який дозволить об'єднуватися з містами обласного значення без необхідності проведення виборів. Затвердження цього документа дасть новий поштовх децентралізації і призведе до збільшення кількості громад.