Новини

Назад

Школярі Маріуполя врятували 68 дерев, зібравши майже 7 тонн макулатури

04 лютого 2019, 16:41
868
Суспільство, Освіта

Діти з «Зеленого паростка» і школярі пілотних шкіл проекту «Збирай і розділяй» громадської спілки «Зелений центр Метінвест» вже зібрали 6,8 т макулатури, а до неї на додачу майже 200 кг пластику. «Паростки» не просто втягнулися в процес роздільного збору відходів, але навіть придумали елементи змагання.

Є серед шкіл і передовики. Наприклад, загальноосвітня школа №26. Її учні за 4 місяці участі в проекті зібрали 4,9 т макулатури. Також школярі зібрали і підготували на переробку 40 кг пластику. Як зазначає вчитель фізики та куратор проекту «Збирай і розділяй» в ЗОШ №26 Лариса Малікова: «Наша мета не стільки отримати гроші за вторсировину, скільки навчити кожного учня нашої школи правильно розділяти сміття у себе вдома і в школі. Почали з простого - паперу та пластику».

Для виховання культури сортування сміття учасники клубу «Зелений паросток» і активні діти не тільки самі сортують сміття, а й розповідають про користь починання всім учням школи, закликаючи брати участь у проекті. Юні екологи знають, щоб врятувати одно дерево потрібно зібрати 100 кг макулатури.

«Ми вирішили, що таким чином ми зможемо допомогти нашій природі та вирішити частину проблем екології, - розповіла учениця 8-го класу ЗОШ №26 Марія Вдовиченко. - Адже корисніше буде здати усе це сміття на переробку та отримати з цього інші корисні речі, ніж засмічувати нашу планету. Все йде за планом, а вторсировина - на переробку».

У проекті «Збирай і розділяй» на сьогоднішній день 6 Маріупольський шкіл - ЗОШ №№ 10,20,26,42,52 і 68. На старті проекту кожну з них «Зелений центр Метінвест» забезпечив необхідними інформаційними матеріалами, видав контейнери для роздільного збору паперу та пластику.

«Діти вже зібрали близько 6,8 тонни макулатури і врятували тим самим 68 дерев. Крім того, за 4 місяці зібрали майже 200 кілограмів пластику для переробки. Серйозно підійшли до питання і досягли успіху, - розповів координатор громадської спілки «Зелений центр Метінвест» Сергій Магера. - Виховавши у себе правильні еко-навички зі шкільних років, вони не забудуть їх у дорослому житті. Це дуже допоможе повсюдному впровадженню цивілізованого збору відходів і на 30-40% знизить кількість побутових відходів, що потрапляють на полігон».