Новини

Назад

Що необхідно знати про кір

06 березня 2018, 11:20
1428
Медицина

Кір - вірусне захворювання, яке характеризується симптомами інтоксикації, лихоманкою, плямисто-вузликовим висипом. При генералізації процесу вірус проникає в центральну нервову систему, легені, кістковий мозок, печінку, кишечник, селезінку.

Передається вірус повітряно-крапельним шляхом. Джерело інфекції - хвора людина. Особи, які перехворіли на кір, мають стійкий імунітет. Повторне зараження зустрічається вкрай рідко.

Хворіють на кір і діти, і дорослі. При захворюваності виділяють катаральний період і період висипань.

Катаральний період: гострий початок захворювання. Температура тіла підвищується до 39-40 градусів. З'являється головний біль, слабкість, нудота, блювання, розлади стільця, нежить. Поступово розвивається нав'язливий сухий кашель, що супроводжується помітною осиплістю голосу і кон'юнктивіт, що супроводжується набряком повік, почервонінням кон'юнктиви та рясним виділенням з очей з домішкою гною, світлобоязнь. Дорослі кір переносять складніше, ніж діти, і ознаки інтоксикації виражені набагато сильніше, ніж у дітей.

Період висипання: на 3-5 день після захворювання загальний стан хворого трохи поліпшується і знижується лихоманка. У цей час з'являються висипання на тілі, які носять спадний характер. У перший день висип з'являється за вухами та на волосистій частині голови, потім на обличчі, шиї і верхньої частини грудей. На другий день покриває тулуб і верхню частину рук. На третю добу елементи висипу з'являються на нижніх кінцівках і на руках, а на обличчі вони стають блідими. Період висипання супроводжується посиленням нежитю, кашлю, сльозотечі, світлобоязні й ознак інтоксикації.

При кору можливий розвиток ускладнень з боку дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, центральної нервової системи.

Єдиним ефективним заходом профілактики кору є вакцинація. Імунітет після щеплення більш короткочасний (до 15 років). Лікувальні заклади міста забезпечені достатньою кількістю вакцини. Робити щеплення проти кору можна в Центрах первинної медико-санітарної допомоги за місцем проживання.

Управління охорони здоров'я міськради закликає мешканців міста уважно ставитися до свого здоров'я та здоров'я своїх дітей: забезпечити проведення вакцинації, якщо вона з якихось причин не була проведена, а в разі захворювання - при появі перших ознак негайно звернутися до лікаря.