Новини

Назад

Щеплення забезпечує стійкий захисний ефект від кору протягом 15 років

21 листопада 2018, 11:00
736
Медицина

Спалахи кору в нашій країні відбуваються кожні 5-6 років через низький відсоток щепленого населення і відсутності колективного імунітету. Наприкінці 2017 року реєструвалися поодинокі випадки захворювань в декількох областях України, але за 2018 рік кір поширилася по всій країні і за даними МОЗ України за 10 місяців захворіло вже понад 36 тисяч українців. Найвищий рівень захворюваності на кір спостерігається в Закарпатській, Івано-Франківській і Львівській областях де рівень охоплення плановою вакцинацією найнижчий. З початку року від ускладнень померло 15 осіб в тому числі 11 дітей.

Вірусологічною лабораторією Маріупольської міської філії ГУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України» проводились моніторингові дослідження 266 осіб на напруженість імунітету до кору, у результаті 66 осіб (24,8%) не мають захисних титрів (відсутні імуноглобуліни G - антитіла пам'яті або прищепні) і при контакті з хворими на кір ймовірність їх захворювання дуже висока.

Дослідження проводилися серед різних вікових груп

- вагітні та новонароджені (38,5%);

- діти 1-14лет (23,6%);

- підлітки 15-17 років (22,7%);

- дорослі 18-58 і старше (25,3%)

   Підтримка епідемічного благополуччя по кору вимагає особливої ​​уваги в проведенні лабораторної діагностики та постійного моніторингу за вірусами. При наявності імунного прошарку населення на рівні 95%, ця хвороба просто зникне.

       На жаль, у нас цей показник трохи більше 70%. За 10 місяців 2018 року в лабораторію з діагнозом «кір під питанням» доставлено 192 сироватки крові для підтвердження діагнозу (виявлення імуноглобулінів М-або ранніх антитіл), як результат в 153 зразках (80,1%) виявлені IgM, що підтверджує діагноз кір.

Надійним і ефективним методом профілактики кору є вакцинація. Щеплення від кору це, по своїй суті, штучне інфікування вірусом, (але дуже ослабленим) в результаті якого організм виробляє захисний імунітет.

Першу вакцинацію проводять дітям у віці 12 місяців, другу - у віці 6 років. Вакцинація проти кору може проводитися моновакцинами або тривакциною (кір, краснуха і епідемічний паротит). Ефективність противокоревой вакцини однакова, незалежно від того, яка вакцина застосовується.

Щеплення забезпечує стійкий захисний ефект протягом 15 років, а так само ефективна протягом перших 2 діб після контакту з хворим на кір. На дітей, які контактували з хворим, не були щеплені і не хворіли на кір, накладають карантин до 21 дня.