Новини

Назад

Просто та вигідно: маріупольські ОСББ користуються «Теплими кредитами»

27 травня 2020, 15:44
745
Суспільство, Житлово-комунальне господарство

Все більше ОСББ беруть участь у програмі термомодернізації будинків «Теплі кредити». Так, якщо в 2017 році кредит був узятий одним ОСББ, то в 2019 вже 129 об’єднань скористались такою можливістю. Наразі були прийняті зміни до програми.

Тепер ОСББ отримають ще й компенсацію за процентною ставкою. З огляду на обласну програму компенсації і місцеву програму «Теплий дім», ОСББ від встановленої банком процентної ставки по кредиту залишиться оплачувати лише 1,5% (в середньому процентна ставка по банках, які надають кредити за програмою «теплих кредитів», становить 18%).

Окреслені пріоритетні напрямки кредитування. Перш за все, це ті заходи, які допоможуть знизити суми в платіжках маріупольців - модернізація системи опалення. Зокрема, установка індивідуальних теплових пунктів.  Як   показав досвід ОСББ, які встановили ІТП в 2018-2019 роках, цей захід дозволив знизити споживання теплової енергії в середньому до 25%.

У поточному році  п’ять ОСББ отримали кредити на заходи, направлені на зниження сум у платіжках. Загальна сума - 5,1 млн. грн. Очікують рішення кредитного комітета ще  12  об’єднань співвласників.

Нагадаємо, що згідно з діючою урядовою програмою «Теплих кредитів», об'єднання співвласників отримують 90% компенсації за вартістю енергозберігаючого матеріалу і устаткування. ОСББ залишається оплатити 10% вартості матеріалів і роботи по проекту.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.