Новини

Назад

Програма MPA: у Маріуполі презентували проєкти, які змінять громади

19 червня 2021, 13:10
1446
Суспільство, Економіка

Проєкти, направлені на розвиток громад презентували 27 управлінців з п’яти міст України. Вони випускники унікальної дворічної програми Master of Public Administration (MPA), яка реалізується за підтримки Групи Метінвест. Серед учасників – і маріупольські керівники. 

Захід проходив у Центрі розвитку стартапів «1991 Mariupol». Проєкти охоплювали різні сфери міського розвитку: від розробки дорожньої карти для підвищення рейтингу міста до створення сучасного центру поводження з тваринами.

Заступниця міського голови Олена Парамонова представила на суд журі проєкт з розробки та впровадження плану оптимізації медичних закладів в рамках другого етапу медреформи.

«Другий етап передбачає принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Медзаклади отримуватимуть фінансування за послуги конкретного вузького спеціаліста. Ми розробили комплекс заходів, які сприятимуть ефективному розподіленню фінансового ресурсу», - зазначила заступниця мера Маріуполя.

Директор департаменту охорони здоров’я Андрій Ремпель розповів про ідею створення лабораторно-діагностичного центру. Його реалізація дозволить жителям отримати доступну та якісну послугу, зниження витрат на лікування, оперативне діагностування та раннє виявлення захворювань. 

Про нові можливості отримання житла в кредит для жителів Маріуполя розповіла директор департаменту по роботі з активами Світлана Штенда. Її проєкт направлений на спрощення отримання власного житла молодими сім’ями.

 

«На сьогодні більшість жителів не може дозволити собі придбати житло в іпотеку. Ми пропонуємо надавати право на придбання житла в кредит, але через оренду з правом подальшого викупу. Це так само, як у випадку оренди. Лише з тією перевагою, що після останнього платежу квартира переходить у власність», - пояснює Світлана Штенда.

Програма Master of Public Administration стартувала у вересні 2019 року. За словами директора департаменту корпоративної культури і розвитку персоналу Групи Метінвест Лілії Ткаченко, мета - покращити якість життя мешканців громад через впровадження масштабних проєктів.

«Для цього необхідно підвищити навички та знання муніципальних працівників. Ми пішли за аналогією з бізнес-освітою. Створили дворічну програму при взаємодії з Донецьким державним університетом управління. Для викладання залучили кращих спеціалістів-практиків у сфері маркетингу, комунікацій, економічного розвитку, управління проєктами, критичного мислення та міського розвитку», - наголосила Лілія Ткаченко.

Зазначимо, що програма MPA отримала підтримку Групи Метінвест та USAID. А у 2020 році – посіла перше місце в конкурсі Глобального договору ООН «Партнерство заради сталого розвитку».