Новини

Назад

Профілактика здоров'я: важливість правильної обробки м'яса

14 серпня 2019, 15:07
886
Суспільство, Медицина

Літо - пора активного відпочинку на природі. Багато хто не може його представити без шашликів. Однак саме недожарене м'ясо може стати джерелом гельмінтів - паразитичних черв'яків, які небезпечні для людини.

У результаті є ризик заразитися трихінельозом. За інформацією лікаря-паразитолога Маріупольської філії ГУ «ДОЛЦ МОЗ України» Лариси Клисак. хвороба загальна для людини і тварин, викликана гельмінтами (глистами) трихинеллами. Це черв'яки завдовжки до 40 мл, що паразитують у тонкому кишечнику людини. Вони здатні проникати через стінку кишечника в кровоносну систему і далі з током крові в смугасті м'язи, де покриваються капсулою і зберігають життєздатність. А значить є небезпека, протягом багатьох років.        

Людина заражається через м'ясо і м'ясні продукти, переважно свинячого походження (окіст, бекон, грудинка, сало - шпик, ковбаса). Для зараження досить з'їсти невелику кількість м'ясопродукту, зараженого трихинеллами і недостатньо термічно обробленого.

Захворювання починає проявлятися через 10 - 25 днів після вживання зараженого м'яса. Хвороба починається гостро, підвищується температура, набрякають повіки і обличчя. Хворі скаржаться на сильні болі в м'язах, висип на шкірі, нудоту, блювоту, рідкий стілець з кров'ю. Хвороба триває кілька тижнів.

Можливий розвиток важких ускладнень: міокардиту, запалення легенів, ураження центральної нервової системи.

В Україні трихінельоз реєструється постійно. Захворювання має спалахової характер. Частіше хворіють сім'ями при вживанні свинячого м'яса, придбаного в місцях стихійної торгівлі, де відсутній ветеринарно-санітарні лабораторії, які контролюють якість м'ясних продуктів.

Щорічно в нашій країні реєструються спалахи трихінельозу. Як показав аналіз, вони були пов'язані з вогнищами, де джерелом трихінельозу служили домашні свині.

До дієвих ветеринарно-санітарних заходів у боротьбі з трихінельозом можна віднести наступні:

-дотримання технології приготування м'ясних страв: не можна пробувати сирий фарш, приймати в їжу сире м'ясо, недостатньо проварене або просмажене;

- оздоровлення поголів'я свиней;

- систематична комплексна дератизація на свинофермах і в житловому секторі;

- забій свиней робити тільки на м'ясокомбінатах або забійних пунктах;

- проведення ветеринарно-санітарної експертизи усіх туш свиней, в тому числі забитих подвірно, а також туш диких тварин, перед відправкою їх м'яса в торговельну мережу;

- заборона продажу м'яса без ветеринарної експертизи, без клейма.