Новини

Назад

Профілактика захворювань органів дихання

11 жовтня 2018, 13:25
31716
Медицина

З початком осені підвищується захворюваність органів дихання за рахунок активізації збудників захворювань. Для того, щоб уберегти себе від хвороб, лікарі рекомендують зайнятися профілактикою.

Профілактика полягає в попередженні розвитку даних патологій. Коли захворювання органів дихання вже відбулося, необхідно зробити все, щоб воно протікало якомога легше, уникнути розвитку ускладнень. У разі виникнення захворювання або підозри на захворювання, необхідно звернутися до КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1-5 м. Маріуполя».

Проте лікарі закликають проводити профілактику захворювань:

- первинна профілактика захворювань органів дихання полягає в відмові від шкідливих звичок, таких як паління або зловживання спиртними напоями, регулярна фізична активність, загартовування, уникнення стресів, професійних шкідливих умов, пов'язаних з вдиханням різних шкідливих речовин. Якщо говорити про первинну профілактику захворювань органів дихання, не можна не згадати про повноцінне збалансоване харчування. Вченими доведена роль мікроорганізмів у розвитку багатьох захворювань органів дихальної системи. Якщо людина вживає достатню кількість білка, вітамінів і мікроелементів, тоді його імунна система буде в нормі і зможе протистояти хвороботворним мікроорганізмам.

- вторинна профілактика полягає в ранньому виявленні захворювань. Багато захворювань розвиваються на тлі інших патологій. Так, підставою для розвитку бронхіальної астми може стати алергія. Якщо у вас вже є підвищена чутливість до будь-яких речовин, наприклад, до шерсті тварин, пилку рослин, побутової хімії, тоді необхідно максимально зменшити, а по можливості і зовсім припинити контакт з речовинами, що провокують появу алергічних реакцій.

- третинна профілактика захворювань органів дихання - не допустити погіршення перебігу захворювання, виникнення ускладнень. І основні помічники такої профілактики - реабілітація та правильно підібране лікування, якого хворий буде неухильно дотримуватися та слідкувати за станом свого здоров’я.

Треба зазначити, що наразі в Маріуполі, згідно моніторингу звернень населення, зберігається стабільна ситуація з захворюваннями органів дихання (гострий бронхіт, гострий ларингіт та трахеїт, гострий фарингіт та тонзиліт, пневмонії, алергічний риніт, хронічний риніт, хронічні хвороби мигдалин та аденоїдів, хронічний бронхіт, бронхіальна астма):

З 10.09 до 14.09.2018 – 400 звернень,

З 17.09. до 21.09.2018 – 450 звернень,

З 24.09. до 28.09.2018 – 445 звернень,

З 01.10 до 05.10.2018 – 416 звернень.