Новини

Назад

Продовжується прийом проєктів за програмою «Громадський бюджет»

20 травня 2020, 16:48
925
Громадський бюджет

Зараз у маріупольців є можливість реалізувати власну ідею з допомогою досвідчених фахівців та за кошти міського бюджету. Вже третій рік поспіль у нашому місті реалізується програма «Громадський бюджет». В її рамках проходить конкурс малих грантів сприяння розвитку культури, спорту, молодіжної політики та туризму. Це можливість втілити свої творчі ідеї та зробити Маріуполь ще цікавішим і більш комфортним для містян, молоді та туристів. Ініціативи будуть реалізовані на наступний рік після визначення проєктів-переможців. Подати заявку на участь можна з 15 травня по 15 жовтня.

Основні цілі програми - пропаганда здорового способу життя, створення сприятливих умов для соціалізації та самореалізації молоді, популяризація культурно-розважальних заходів, розробка і створення туристичного середовища. Мінімальний розмір фінансової допомоги становить 10 тисяч гривень, максимальний - 100 тисяч гривень. Кошти на реалізацію програми виділяються в рівній частині на кожен з напрямків (культура, спорт, туризм).

Учасниками можуть стати активні громадяни у віці від 18 років, неприбуткові громадські організації або ініціативні групи громадян. З більш детальними умовами конкурсу можна ознайомитися за посиланням - https://mariupolrada.gov.ua.

Серед реалізованих проєктів - «Маріуполь як на долоні», який пропонує вирушити у віртуальну подорож історичною частиною міста. Це тривимірне панорамне зображення пам’яток міста з ефектом присутності. Для цього було зроблено безліч фотографій приміщень, а ще аерозйомку Маріуполя. Вони були поєднані в одне ціле завдяки спеціальній програмі та додані до «Google мап». Це дало змогу користувачам тура поглянути на місто з висоти або роздивитися деталі історичних будівель.

20 маріупольських сімей, які у 2019 році поповнилися малюками, отримали сертифікати на імені дерева. Серед них - Богдан Форост і Дарина Романова, життя яких було врятовано завдяки добрим серцям Маріуполя та підтримці міської ради.  Усі батьки зібралися разом, щоб висадити нову алею кленів біля пологового будинку МТМО здоров'я дитини та жінки. Зараз дерева вже прижилися та радують своєю зеленою кроною.

У краєзнавчому музеї відкрилася виставка «Слони повертаються з давнини». На оновлені стелажі виставили кілька десятків частин скелетів доісторичних тварин. Серед них - кістки мамонтів і динотеріїв, яким близько трьох мільйонів років і фрагменти зубів мастодонтів, що вимерли близько 10 тисяч років тому. Також можна побачити скам'янілі листя папороті, вік яких нараховує кілька десятків мільйонів років. Усі представлені копалини були знайдені на території Маріуполя та його околицях.

У вересні минулого року пройшов міжнародний кінофестиваль «Кіно і ТИ». Всього було показано близько 300 фільмів з 38 країн світу. Задіяно безліч локацій в різних куточках міста. Також гості кінофестивалю могли взяти участь у майстер-класах та подискутувати з відомими діячами кіно України і Європи.

Завдяки програмі «Громадський бюджет» біля водної станції «Маркохім» встановлено дев'ять нових антивандальних тренажерів. Вони дозволяють задіяти та зміцнити усі групи м'язів. На майданчику є бігова доріжка, крокомір, кардіо і силові тренажери. Тренуватися на них можуть усі бажаючі в будь-який зручний час.

Проєкти програми «Громадський бюджет» охоплюють все місто та розраховані на різні вікові категорії. Фестивалі, виставки, концерти, майстер-класи, спортивні тренування, туристичні екскурсії – все це ідеї маріупольців, що змогли реалізувати їх завдяки перемозі у конкурсі програми.​

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.