Новини

Назад

Почалися повномасштабні роботи з контролю за офіційним працевлаштуванням робітників

09 жовтня 2018, 10:50
1116
Суспільство, Економіка

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2018 року №649-р «Про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення» фахівцями Маріупольської міської ради вже сьогодні проводиться ретельний аналіз суб’єктів господарювання, у яких можливі факти виявлення найманих працівників без офіційного працевлаштування з ними трудових відносин.

З 5 жовтня 2018 року спеціалісти міської ради  разом з представниками органів Держпраці, ДФС, ПФУ, Нацполіції та іншими органами виконавчої влади розпочнуть комплексні перевірки з праці.

Найбільш проблемними галузями вважається будівництво, торгівля, сфера послуг та готельно-ресторанний бізнес. Такі заходи, в першу чергу, спрямовуються на захист працівників, адже сьогодні вони працюють не офіційно, в результаті цього – позбавлення законного права на лікарняні, відпустки та інші соціальні гарантії, що гарантуються Кодексом законів про працю, крім того, при досягненні пенсійного віку, такі «працівники» матимуть право лише на мінімальну пенсію. Також, слід зазначити, що без сплати єдиного соціального внеску, громадяни не матимуть права на отримання субсидії на сплату комунальних платежів.

Тож, враховуючи зазначене, рекомендуємо роботодавцям врегулювати всі трудові відносини з працівниками та вберегти себе від перевірок та штрафів, а для тих роботодавців, які продовжують шукати шляхи ухилення від легалізації трудових відносин з працівниками, слід зауважити – що оформлення договорів цивільно-правового характеру на роботи, що мають постійний (циклічний) характер та не можуть виконуватись поза місцем здійснення суб’єктом господарювання господарської діяльності, мають ознаки трудових відносин.

Додатково повідомляємо, що протягом серпня – вересня 2018 року спільними зусиллями проведено інспекційні відвідування на 36 об’єктах, які належать 12 суб’єктам господарювання, в ході яких виявлено використання праці 25 неоформлених осіб.

За результатами інспекційного відвідування застосовано фінансові санкції відповідно ст. 265 Кодексу законів про працю України. Фінансова відповідальність у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, передбачена законодавством за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.