Новини

Назад

Підприємці з Маріуполя виробляють ікру, дорожче чорної

22 травня 2020, 15:21
1264
Суспільство, Економіка

Маріупольці Марина і Валерій Мостові заснували фермерське господарство в травні 2018 року. Тоді підприємці приступили до «екзотичного» бізнесу - вирощування равликів. Ферму подружжя назвало «Особливий смак».

З 26 соток своєї ділянки маріупольські фермери збирають близько 12 тонн равликів. Ціни на цей продукт коливаються від 2,2 до 2,7 євро за кілограм. Крім вирощування равликів, подружжя збирає для продажу ікру цих молюсків. Її ціна на світовому ринку коливається від 1,8 до 3 тисяч євро - за кілограм. Дана ікра дорожче чорної.

Рішення відкрити цей вид бізнесу прийшло випадково. Після переглядів бізнес-каналу і детального вивчення тонкощів даного напрямку. Базою для створення ферми стала родинна ділянка в селі Новотроїцьке, Запорізької області.

Виявилося, що в Україні поки немає фахівців, які могли б навчити новачків тонкощів розведення равликів. Довелося звертатися за допомогою до європейців. Переговори з закордонним фахівцем тривали близько двох місяців. У лютому цього року професор, який присвятив вивченню і розведенню равликів 40 років свого життя, провів для українських підприємців-початківців тренінг.

«Досвід, отриманий на семінарі, повністю змінив мій підхід до справи. У цьому сезоні ми з чоловіком на своїй фермі все робимо по-новому - відповідно до досвіду, яким поділився з нами фахівець з Європи. Мене прийняли до Асоціації улітководов Франції, видавши сертифікат», - зазначила Марина.

Збирають «урожай» в кінці вересня. Перед відправкою, равликів вводять в стан анабіозу (сну від низьких температур). Далі сплячих молюсків в авторефрижераторах доставляють до клієнта. У минулому році весь свій урожай подружжя Мостових продало в Україні. Зайнялися оформленням документів для експорту в країни Європи. Зараз ведуть переговори з Італією і Францією.

Читайте також наші новини в Facebook та Telegram.