Новини

Назад

Перевищення шкідливих речовин в повітрі на мулових відстійниках не зафіксовано

21 серпня 2018, 17:00
617
Екологія

Відомі результати досліджень на наявність шкідливих речовин в повітрі на території мулових відстійників. Забір матеріалів і лабораторні дослідження проводили фахівці Інституту громадського здоров'я імені О. М. Марзєєва НАМН України. Перевищень не зафіксовано. Робота по обробці мулових прудів біопрепаратами триває.

Дані заходи проводяться в рамках розробленої «дорожньої карти», яка допоможе усунути проблеми станції біологічної очистки стоків. Це спільна робота міської влади та представників громадськості.

За словами заступника директора «Водоканалу» Костянтина Саркіца, профільні фахівці відібрали проби мулу, грунту, піску і повітря. А мулові пруди обробляють біологічним препаратом «Біомікс», який призначений для очищення органічних складових в забруднених водах.

Директор управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Ваагн Мнацаканян відзначив, що на станції працювала екологічна інспекція: «Були ряд зауважень. В першу чергу до піску, який накопичується на станції. Проведено аналізи на їх безпеку. Вони відносять до четвертої групи небезпеки, а значить їх можна утилізувати на полігоні ТПВ. На даний момент ведеться робота у визначенні підрядника, який буде вивозити даний пісок».

Ваагн Мнацаканян підкреслив, що згідно з результатами досліджень інституту Марзєєва, перевищень шкідливих речовин в повітрі не зафіксовано. Є концентрація в робочій зоні, але вона допустима. Відбір проводили на кордоні захисно-санітарної та житлової зони. Яйця гельмінтів в грунті, в зоні впливу станції біологічної очистки стоків, не виявлені.

На сьогоднішній день триває обробка мулових ставків «Біоміксом». Вже опрацьовано понад п'яти прудів. За словами жителів, які входять до складу робочої групи, препарат дає свої плоди. Запах менш відчутний.