Новини

Назад

Оперативна інформація щодо реалізації та контролю карантину в Маріуполі

14 серпня 2020, 20:08
945
Суспільство, Медицина

Профільні структури Маріупольської міської ради продовжують реалізацію і контроль необхідних заходів щодо недопущення поширення COVID-19. Профільні структурні підрозділи працюють над реалізацією проектів по поліпшенню забезпечення життя міста. Про це розповіли на щотижневому брифінгу під головуванням міського голови Вадима Бойченко.

Мер підкреслив, що Маріуполь утримує позиції та продовжує перебувати в «зеленій зоні». Це 84% тих, хто одужав від COVID-19.

«Понад чотири місяці нам вдається утримувати позитивну статистику одужання від коронавірусу. Алгоритми, розроблені разом з лікарями, а також розуміння маріупольців, дають результат. Але не варто здавати позиції, вірус не зник. Потрібно як і раніше контролювати процес дезінфекції транспорту, дотримуватися маскового режиму і дотримуватися правил карантину», - зазначив Вадим Бойченко.

Рішення про входження населеного пункту в одну з трьох зон («зелена», «жовта» і «червона») приймається Головною державною комісією на підставі постанови Кабінету Міністрів України. Своєю чергою, виконавча влада виконує дані ініціативи на міському рівні.

«Є чотири показники, для розрахунку формули: рівень зайнятості ліжок, зареєстрованих в МОЗ за кількістю жителів, кількість тестувань методом ПЛР, рівень захворюваності та динаміка захворюваності COVID-19», - розповіла заступник міського голови Ксенія Сухова.

На сьогодні базові лікувальні установи Маріуполя забезпечені всім необхідним для надання кваліфікованої медичної допомоги: засобами індивідуального захисту, обладнанням і медикаментами. Раніше благодійні фонди Ріната Ахметова і Вадима Новінського передали місту експрес тести, апарати ШВЛ, ПЛР-лабораторії, засоби індивідуального захисту для медперсоналу.

«Зараз спостерігаємо обмеження коштів, викликані тиском коронавірусу на економіку країни й Маріуполя зокрема. Але ми знайшли сили акумулювати фінансові ресурси міста і направити їх на найголовніше - захист життя і здоров'я маріупольців. Особливу увагу приділено блоку медицини», - підкреслив міський голова.

Так, на базі міської лікарні №4 ім. Мацука тривають роботи зі створення Дитячого регіонального інфекційного центру. Він буде обслуговувати південний регіон Донецької області, з них - близько 100 тисяч дітей. Це унікальний проєкт, його загальна вартість понад 27,5 млн гривень.

«Всього в центрі буде три інфекційних відділення, інфекційна реанімація, бактеріологічна лабораторія. Все це дозволяє створити єдиний центр прийняття рішень, який скорочує час діагностики для надання оперативної допомоги», - розповів директор міської лікарні №4 Володимир Жигіль.

Найважливішим елементом первинної ланки є амбулаторії. Зараз в Маріуполі працює 40 амбулаторій. Ще одна з'явиться на вулиці Новоросійська, що наблизить медицину для мешканців трьох довколишніх селищ.

«Маріуполь знаходиться в «зеленій зоні», це показник ефективної роботи первинних центрів. На місцях проводиться діагностика і тестування пацієнтів з підозрою на коронавірус. Після оперативно виявляються вогнища і контактні ланцюжки, що не дозволяє інфекції поширитися. Також Маріуполь входить в «Топ-10» міст, по роботі з НСЗУ. Понад 70% маріупольців підписали декларації з сімейними лікарями», - зазначила головний лікар лікарні №1 Лариса Мамаєва.

Вперше за чотири роки рівень первинної захворюваності знизився на 6,3%. На роботу в міські лікарні приходять молоді інтерни, зацікавлені роботою в Маріуполі.

Директор маріупольської ЛШМД Сергій Орлеанський, розповів про те, що на базі міської лікарні №3 відкриють регіональний реабілітаційний центр для дітей з органічним ураженням нервової системи. На місці діти отримають професійне лікування з народження. Вони можуть проходити спеціальну реабілітацію тривалий час. У відділенні проведено капітальний ремонт, встановлено спеціальний медичний ліфт, місткістю понад 8 осіб. У неврології буде працювати кабінет для проведення електроенцефалограми, палати, їдальня та інше. Враховано потреби для дітей з інвалідністю.

Міський голова подякував медичному персоналу за те, що вони разом з містом протистоять поширенню епідемії. Своєчасно вжиті заходи дали позитивний результат. Сьогодні разом з ними продовжує розвиватися сфера охорони здоров'я в Маріуполі.

Інформація про виконання карантинних заходів:

Охорона здоров'я:

  • на сьогодні в місті зареєстровано 202 лабораторно підтверджених випадків захворювання; 
  • 169 пацієнтів - одужали;
  • за весь час пандемії зареєстровано 1 летальний випадок в лікарні інтенсивного лікування;
  • на лікуванні знаходяться 50 людини. 43 - з діагнозом коронавірус, та 7 з підозрою на дану хворобу.
  • Центрами первинної медико-санітарної допомоги забезпечено медичний нагляд за 84 особами, що контактувала з пацієнтами з підозрою і хворими COVID-19, і 9 жителями, які прибули з-за кордону.
  • в референс лабораторії відправлено 73 проби.

Транспорт:

  • міський громадський транспорт працює в штатному режимі;
  • перевезення здійснюється тільки в засобах індивідуального захисту;
  • посилено контроль дотримання карантинних заходів; 
  • проводиться щоденне триразове санітарне миття і обробка транспорту. Всі водії та кондуктори оснащені захисними засобами.
  • інформаційні табло і додаток martrans працює в штатному режимі.

Комунальна сфера:

  • всі комунальні підприємства працюють в штатному режимі, надають всі необхідні послуги жителям;
  • посилено контроль за дотриманням карантинних заходів;
  • триває санітарна обробка під'їздів. В середньому щодня оброблялося по 4900 під'їздів;
  • для обробки доріг задіяно 14 одиниць спецтехніки. Щодня оброблялося понад 300 км доріг і близько 70 км тротуарів. «Зеленбуд» і «Комунальник» забезпечені деззасобами на 20 днів;
  • з 18 березня двічі на день проводиться аналіз питної води. Каналізаційних стоків - щогодини. Протягом поточного тижня відхилень не виявлено;
  • щодня КП «Комунальник» обробляє понад 1600 контейнерів із застосуванням деззасобів.

Освіта і культура:

  • у дитячі садки ходить понад 6000 дітей;
  • працює 74 дитячих садки;
  • всіма необхідними деззасобами дошкільні заклади забезпечені;
  • ведеться підготовка до нового навчального року, відповідно до критеріїв МОЗ України.

Безпека:

  • триває піше патрулювання вулиць міста;
  • працюють спільні патрулі поліції, представників муніципалітету та курсантів старших курсів Донецького юридичного інституту;
  • проведено перевірку жителів, що перебувають на самоізоляції. Порушень не виявлено.

Економіка:

  • відповідальні підрозділи здійснюють контроль над суб'єктами господарювання щодо дотримання карантинних заходів;
  • працюють інспекційні групи;
  • сьогодні в місті працює 23 ринки.

Слідкуйте за оперативною інформацією про епідситуацію в Маріуполі на телеграм-каналі міської ради - https://t.me/mariupolrada