Новини

Назад

Оперативна інформація щодо реалізації та контролю карантину в Маріуполі

07 серпня 2020, 18:47
1005
Суспільство, Медицина

Профільні структури Маріупольської міської ради продовжують реалізацію і контроль необхідних заходів щодо недопущення поширення COVID-19. Профільні структурні підрозділи працюють над реалізацією проектів по поліпшенню забезпечення життя міста. Про це розповіли на щотижневому брифінгу під головуванням міського голови Вадима Бойченко.

Мер підкреслив, що Маріуполь утримує позиції і продовжує знаходиться в «зеленій зоні». Це 90% видужали від COVID-19.

«Утримувати позитивну статистику вдається завдяки розумінню маріупольців. Всі захворілі COVID-19 звернулися до лікарів при перших симптомах, що дозволило скоротити поширення вірусу. Алгоритми, розроблені разом з лікарями, також дають результат. Але не варто здавати позиції. Потрібно як і раніше контролювати процес дезінфекції транспорту, дотримуватися маскового режиму і правил карантину», - зазначив Вадим Бойченко.

Відповідно до існуючої статистики одужання, школи повноцінно запрацюють з 1 вересня. Маріуполь повним ходом готується до відкриття нового навчального року. Про це розповів заступник міського голова Олександр Кочурін.

Мер також дав доручення посилити обробку доріг, муніципального транспорту і контроль за дотриманням масочного режиму пасажирів. За словами, міського голови необхідно зробити все можливе, щоб уберегти Маріуполь від спалаху коронавірусу, як це сталося в Харкові.

На сьогодні базові лікувальні установи забезпечені всім необхідним для надання кваліфікованої медичної допомоги: засобами індивідуального захисту, обладнанням і медикаментами. Раніше благодійні фонди Ріната Ахметова і Вадима Новінського передали місту експрес тести, апарати ШВЛ, ПЛР-лабораторії, засоби індивідуального захисту для медперсоналу.

Вадим Бойченко подякував медичному персоналу за те, що вони разом з містом протистоять поширенню епідемії. Своєчасно вжиті заходи дали позитивний результат. Сьогодні разом з ними продовжують розвивати сферу охорони здоров'я міста. Зокрема, екстрену медицину і амбулаторії.

Зараз в міській лікарні №1 тривають роботи зі створення відділення екстреної допомоги та ремонту хірургічного відділення. Пацієнти зможуть отримати високоточну діагностику і оперативну допомогу. Проект реалізується в рамках державної програми «Велике будівництво».

«Це відкриває нові можливості в діагностиці. Протягом декількох годин пацієнт зможе отримати точний діагноз, а лікарі приступити до оперативного лікування. Таким чином, ми мінімізуємо ускладнення при захворюваннях і рятуємо життя. Впроваджуючи нові методи лікування, покращуємо медицину Маріуполя», - зазначила головний лікар лікарні №1 Лариса Мамаєва.

Директор міської лікарні №9 Олександр Железняк підкреслив, що медицина стає доступною через розвиток первинної ланки. У Маріуполі працюють 40 амбулаторій. Ще одна з'явиться на вулиці Новоросійська, що наблизить медицину для мешканців трьох довколишніх селищ.

«Амбулаторії дозволяють максимально наблизити жителів до медицини. Тут можна здати базові аналізи в короткі терміни і швидше приступити до лікування. Розвиток медицини первинної ланки через створення фронт офісів, багатоканальної лінії, працюючи з молодшим персоналом підвищують медичний сервіс і якість обслуговування пацієнтів», - підсумував він.

Позитивні зміни в медицині відзначили директор міської лікарні №4 Володимир Жигіль і директор маріупольської ЛШМД Сергій Орлеанський. Вони впевнені, що своєчасний розвиток медицини Маріуполя, і злагоджена робота допомогли знизити рівень поширення інфекції і попередити її в майбутньому.

 «П'ять років тому Маріуполь встав на шлях розвитку сильної медицини. Ми продовжуємо взятий курс. За цей час сфера охорони здоров'я міста вийшла на новий рівень. У два рази знизилася смертність від кардіосудинної захворювань. Розвиток інфекційного напрямку в медицині захищає маріупольців. Злагоджена робота дала якісний результат. Сьогодні Маріуполь рятує життя», - підкреслив мер.

Інформація про виконання карантинних заходів:

Охорона здоров'я:

  • на сьогодні в місті зареєстровано 176 лабораторно підтверджених випадків захворювання; 
  • 158 пацієнтів - одужали;
  • за весь час пандемії зареєстровано 1 летальний випадок в лікарні інтенсивного лікування;
  • на лікуванні знаходяться 33 людини. 26 - з діагнозом коронавірус, та 7 з підозрою на дану хворобу.
  • Центрами первинної медико-санітарної допомоги забезпечено медичний нагляд за 55 особами, що контактувала з пацієнтами з підозрою і хворими COVID-19, і 8 жителями, які прибули з-за кордону.
  • в референс лабораторії відправлено 53 проби.

Транспорт:

  • міський громадський транспорт працює в штатному режимі;
  • перевезення здійснюється тільки в засобах індивідуального захисту;
  • посилено контроль дотримання карантинних заходів; 
  • проводиться щоденне триразове санітарне миття і обробка транспорту. Всі водії та кондуктори оснащені захисними засобами.
  • інформаційні табло і додаток martrans працює в штатному режимі.

Комунальна сфера:

  • всі комунальні підприємства працюють в штатному режимі, надають всі необхідні послуги жителям;
  • триває санітарна обробка під'їздів. В середньому щодня оброблялося по 4900 під'їздів;
  • для обробки доріг задіяно 14 одиниць спецтехніки. Щодня оброблялося понад 300 км доріг і близько 70 км тротуарів. «Зеленбуд» і «Комунальник» забезпечені деззасобами на 20 днів;
  • з 18 березня двічі на день проводиться аналіз питної води. Каналізаційних стоків - щогодини. Протягом поточного тижня відхилень не виявлено;
  • щодня КП «Комунальник» обробляє понад 1600 контейнерів із застосуванням деззасобів.

Освіта і культура:

  • у дитячі садки ходить понад 5500 дітей;
  • всіма необхідними деззасобами дошкільні заклади забезпечені;
  • в установи освіти поставляються меблі в рамках "Нової української школи".
  • ведеться підготовка до нового навчального року, відповідно до критеріїв МОЗ України.

Безпека:

  • триває піше патрулювання вулиць міста;
  • працюють спільні патрулі поліції, представників муніципалітету та курсантів старших курсів Донецького юридичного інституту;
  • за тиждень проведено перевірку 31 жителів, що перебувають на самоізоляції. Порушень не виявлено.

Економіка:

  • відповідальні підрозділи здійснюють контроль над суб'єктами господарювання щодо дотримання карантинних заходів;
  • працюють 11 інспекційних груп, за тиждень перевірили 470 об'єктів торгівлі, виявлено 24 зауваження;
  • сьогодні в місті працює 23 ринки.

Слідкуйте за оперативною інформацією про епідситуацію в Маріуполі на телеграм-каналі міської ради - https://t.me/mariupolrada