Новини

Назад

Олексій Симонов: «Програма «Громадський бюджет» дала маріупольській молоді висловитися через соціальні ролики»

26 грудня 2019, 17:00
941
Громадський бюджет

Восени в Маріуполі пройшов перший фестиваль соціальних відеороликів «Нам тут жити». Його реалізували завдяки перемозі в конкурсі малих грантів сприяння розвитку культури, спорту, молодіжної політики та туризму програми «Громадський бюджет». Учасники фесту показали в роликах, які соціальні проблеми їх хвилюють найбільше.

#мрій

Ідея провести фестиваль соціальних роликів народилася давно. По роботі я часто їжджу по різних містах України. Багато спілкуюся з молоддю. Так, я зрозумів, що зараз у покоління, що підростає недостатньо розуміння соціальних проблем. Є активна молодь. Однак, у більшості розуміння проблем нерівності, насильства, екології - якісь уривки з розмов дорослих. Їм нудно та нецікаво слухати про важливе. Але між собою підлітки спілкуються зовсім по-іншому. Тому хотілося створити майданчик для активної молоді, де кожен зможе висловитися про те, що його хвилює в масштабах країни та навіть світу.

#обирай

Про програму «Громадський бюджет» мені розповів директор Палацу культури «Український дім» Ігор Павлюк. Він також подав на конкурс свій проєкт «Ukraine ornament - українські візерунки». В ході комунікаційної зустрічі фахівці департаменту культурно-громадського розвитку розповіли про правила участі в програмі, її реалізацію та необхідні документи. Заявку реєстрував в Центрі надання адміністративних послуг. Якраз в той день я зустрів багато знайомих творчих і активних особистостей Маріуполя. Це класно, що програма охоплює відразу кілька напрямків. Наприклад, ідеї деяких поєднували «Спорт» і «Туризм». Самостійно все це реалізувати важко, багатьох лякають організаційні питання, комусь необхідна фінансова підтримка. Через це цікаві проєкти можуть так і залишитися на папері. «Громадський бюджет» - хороший старт у втіленні ідей, особливо для молоді, яка часто не знає з чого починати.

#реалізуй

За умовами конкурсу відеоролики повинні були передавати хвилюючі авторів соціальні теми. Наприклад, захист тварин, довкілля, гендерна рівність, пропаганда здорового способу життя, протидія насильству та багато іншого. Наприклад, насильство в сім'ї та право людини на безпеку зачіпали роботи від представників Національної поліції України. Багато представлених відеороликів було знято дітьми, вони самі написали сценарії, а також стали акторами для своїх робіт.

Всього було заявлено 30 робот з них 14 пройшли на конкурс. Кращі вибрало компетентне журі, до складу якого увійшли редактори маріупольських телеканалів і діячі культури. Голосування проводилося анонімно, без вказівки імені автора. Урочиста церемонія нагородження переможців відбулася в Палаці культури «Український дім». Всім учасникам фестивалю вручили подяки та пам'ятні статуетки.

#змінюй

У процесі підготовки фестивалю прийняли рішення не обмежувати авторів віковими рамками. Так, з'явилася можливість порівняти бачення проблем у різних поколінь. Наприклад, старше покоління хвилювала соціальна рівність, незахищеність дітей перед дорослими. Молодь гостро реагувала на насильство в сім'ї, і у своїх роботах закликала не мовчати, якщо є проблеми. Підлітки захоплено розповідали про забруднення планети на світовому рівні, розповідаючи про сортування сміття та еко сумки.

Всі відеоролики учасників можна було безкоштовно подивитися на відкритих показах в ПК «Український дім». Там зустрілися самі автори. Подивившись роботи один одного, вони побачили, що у дорослих і молоді різні пріоритети, але їх хвилюють однаково важливі проблеми. Так, виник діалог між поколіннями. Але найголовніше, що автори та глядачі разом стали більш відкритими та тепер з більшою впевненістю можуть говорити про те, що їх хвилює.

Читайте також наші новини у Facebook та Telegram.