Новини

Назад

Ножі, серпи та гривні IX-X століть: археологи МДУ завершили розкопки у Словаччині

20 серпня 2019, 17:45
874
Суспільство, Освіта

Археологічна експедиція Маріупольського державного університету завершила розкопки на території ранньосередньовічного археологічного комплексу поблизу селища Бойна (Словаччина). У розкопках взяли участь викладачі, студенти і випускники історичного факультету МДУ, а також археологи зі Словаччини, Германії та Польщі. Про це повідомляє прес-служба університету.

Учасники дослідили ділянку площею 50 м2 глибиною близько 40-50 см, а на місці напівземлянки – 1,2 м. Було знайдено багато фрагментів столового та кухонного керамічного посуду IX-X століття, керамічні пряслиця, залізні ножі, серпи, цвяхи, списи, накінечники стріл, гарди мечей тощо. Також археологи натрапили на клад, який містив 40 залізних предметів, зокрема гривні та лемеші на плуг.

У вільний від роботи час учасники експедиції знайомилися з містами і національними культурними пам’ятками Словаччини. Відвідали Братиславський Град, побували біля руїн Топольчанського замку, а також прогулялися парками, набережними, вузькими вуличками словацьких міст.

Під час одного з вихідних археологи МДУ вирушили до Відню, де відвідали палацовий комплекс Бельведер та розкопки біля Гофбурґу – резиденції імператорів Австрії.

«Для мене було важливим отримати досвід у різних його проявах. Перш за все, я мала змогу дізнатися про нові методи археологічного дослідження від словацьких колег, адже ландшафт на місцях розкопок може відрізнятися. Зазвичай ми працюємо у полі, а тут видалася можливість проводити дослідження у гірській та лісовій місцевості. Також ми дізналися про історію як селища Бойна, так і Словаччини в цілому. Порадувала можливість відвідати інші міста Словаччини і сусідню Австрію», – студентка 4 курсу спеціальності «Історія» Анастасія Моргун.

Стажування проходило в рамках договору про наукове співробітництво між МДУ та Інститутом археології Словацької Академії наук, підписаного у травні цього року. У продовження співпраці експедицію МДУ запросили до Словаччини наступного року, щоправда поки невідомо, який саме історичний об'єкт вони досліджуватимуть.

Артефакти, знайдені міжнародною командою археологів біля селища Бойна, поповнять фонди Інституту археології Словацької Академії наук, а частина з них буде передана до Музею Великої Моравії. В пам'ять про розкопки у Словаччині у Музеї історії та археології МДУ зберігатимуться фото експедиції та сувенірна продукція Інституту археології із зображеннями видатних знахідок, здобутих під час досліджень на території археологічного комплексу Бойна.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.