Новини

Назад

На базі Маріупольського міського центру зайнятості реалізується пілотний проект

18 серпня 2017, 16:48
1042

З 1 червня поточного  року на базі Маріупольського міського центру зайнятості запроваджено   апробацію нових підходів сприяння зайнятості вразливим на ринку праці категоріям населення. Заходи реалізуються  у рамках Проекту Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй України «Підтримка реформи соціального сектору в Україні» за підтримки Міністерства соціальної політики України, координує роботу Донецька обласна служба зайнятості.

Учасниками проекту в Маріуполі, спільно з центром зайнятості  стали Управляння  соціального захисту населення, центри соціальних служб сімей, дітей та молоді, структурні підрозділи з питань соціального захисту населення, громадські організації та установи, що надають соціальні послуги вразливим на ринку праці людям працездатного віку.

З метою спільного вирішення питання працевлаштування вразливих на ринку праці осіб, з початку апробації, заключено 10 тимчасових угод про співпрацю  з партнерськими організаціями.

Фахівці Маріупольського міського центру зайнятості, які виконують функції кейс-менеджерів, заключили 27 соціальних контрактів про надання соціальних послуг сприяння працевлаштуванню та підтримки на робочому місці.  За два місяці працевлаштовані  шість безробітних з числа вразливих на ринку праці категорій населення та жінок за підходом кейс-менеджменту.

Прикладом з реалізації  підходів кейс-менеджменту є працевлаштування бувшої безробітної, яка звернулась за допомогою до центру зайнятості, Світлани Терьохіної. Вона втратила роботу пропрацювавши 14 років на підприємстві.

У процесі відвідування центру зайнятості з безробітною жінкою було проведено профілювання та за результатами підписано соціальний контракт -  договір про надання та поширення соціальних послуг клієнту центром зайнятості.  Спеціаліст центру зайнятості - кейс-менеджер, розробляючи індивідуальну програму, виявив проблему жінки, яка стала перепоною у подальшому працевлаштуванні – це психологічний бар’єр у пошуку нового, складна адаптація до нових умов праці та невпевненість у собі. Наступним етапом до працевлаштування був ряд спільних дій з центром соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Маріупольської міської ради. У результаті проведеної  у продовж двох місяців  роботи безробітної стало її працевлаштування.

Наразі реалізація проекту в Маріупольському міському центрі зайнятості триває. Наприкінці апробації у листопаді 2017 року центр зайнятості презентує учасникам проекту та мешканцям міста соціальну карту послуг Маріуполя, прозвітує про результати проведення апробації.