Новини

Назад

На «Азовсталі» обговорили механізми громадського контролю за виконанням екологічних проектів

18 вересня 2018, 17:28
1015
Суспільство, Екологія

18 вересня на металургійному комбінаті «Азовсталь» відбулося засідання робочої групи з контролю за виконанням екологічних проектів під головуванням керівника ДонОДА Олександра Куця.

Представники робочої групи та громадських організацій Маріуполя ознайомилися з ходом виконання екологічних проектів на «Азовсталі». Після виведення з експлуатації майже половини джерел викидів, підприємство почало модернізацію виробництва. Нові системи очищення вже побудовані на доменній печі №4. Ще одна домна проходить реконструкцію. Монтується сучасна газоочистка, яка дозволить знизити викиди на об'єкті до європейських нормативів.

Генеральний директор «Азовсталі» Енвер Цкітішвілі анонсував зупинку конвертера №1 на капітальний ремонт, під час якого конструкцію агрегату змінять і підготують до будівництва спеціального укриття для утилізації димових газів. Сьогодні ряд інших заходів перебувають на стадії проектування, але вже з 2019 року ввійдуть в активну фазу. Так, на рік раніше почнеться будівництво газоочистки відділення десульфурації чавуну.

Також керівник підприємства поінформував учасників засідання, що у відповідь на запит міського голови Маріуполя Вадима Бойченко МК «Азовсталь» уклав з «Укрзалізницею» додаткову угоду, яка дозволить перевести частину вантажопотоку на залізницю і розвантажити автомагістралі.

Обговорили й механізми громадського контролю за виконанням природоохоронних заходів. Як розповів губернатор, робоча група по екології відновить постійну роботу та проконтролює відповідність термінів виконання екопрограмм затвердженого раніше плану-графіку.

«Для перевірки графіку виконання підприємствами екологічних проектів вже за тиждень буде створено комісію, до якої ми залучимо громадськість. Ми розуміємо, що будь-яке металургійне виробництво, будь в якій країні Європи, є шкідливим. Ми домовилися, що зробимо позапланові виміри, щоб побачити реальну екологічну ситуацію у Маріуполі», - сказав керівник ДонОДА Олександр Куць.

«Необхідно розвивати діалог підприємств і громадськості, щоб маріупольці знали, як іде виконання екологічних проектів, щоб не було маніпуляцій і домислів в цьому питанні», - зазначив заступник міського голови Маріуполя Сергій Захаров.