Новини

Назад

Мешканці ОСББ вчаться заробляти на роздільному зборі побутових відходів

04 липня 2020, 15:26
979
Суспільство

У Маріуполі стартує проєкт «ЕкоДвір» від громадського союзу «Зелений центр Метінвест». Жителів ОСББ навчать тому як можна заробляти на роздільному зборі побутових відходів. Найактивніші будинку отримають грошові сертифікати.

До участі в конкурсі «ЕкоДвір» запрошені 67 ОСББ. Це учасники проекту «Забиваємо баки», реалізованого в рамках конкурсу соціальних проектів «Місто - нашими руками» від Групи Метінвест, а також ОСББ, які встановили баки для роздільного збору відходів, вигравши грант від «Громадського бюджету» Маріупольської міської ради.

Проєкт «ЕкоДвір» складається з двох частин - лекцій для представників ОСББ та конкурсної частини, в якій учасники навчання будуть проводити інформаційні заходи у дворах самостійно. ОСББ, які зуміли залучити більшу кількість жителів в процес навчання і сортування, отримають сертифікати на придбання товарів для своїх будинків.

Оцінювати конкурсантів буде експертна рада, до складу якого увійшли: начальник управління з питань екології, енергоменеджменту та охорони праці Маріупольської міської ради Ваагн Мнацаканян; голова Зеленого ради при виконавчому комітеті Маріупольської міської ради Валентина Абалмасова; керівник ГО «Еко Гурт» Анна Чебан.

«Впровадження європейського досвіду в питанні управління відходами в Україні не поширене, а в Маріуполі вже мають можливість організувати локальну сортування твердих побутових відходів. Крім того, завдяки цьому, отримати фінансовий ресурс», - зазначив Ваагн Мнацаканян.

На першому етапі проекту буде проведена серія лекцій про правила сортування відходів і їх утилізації, також учасникам проекту розкажуть, як заробити на здачі відходів. На другому етапі учасникам лекцій необхідно організувати заходи в своїх дворах з участю не менше 15 сусідів у віці від 18 років і зробити пост про нього в соціальній мережі Фейсбук, зазначивши в публікації сторінки Метінвест Маріуполь та ГО «Еко гурт» з хештегом #ЕкоДвiр.

Переможці конкурсу будуть оцінені за трьома критеріями: за організацію заходу без додаткових активностей; додаткові активності для сусідів: дитяча зона, музика, чаювання з сусідами, інше; кількість лайків в соціальній мережі Фейсбук під постом про захід. Перші шість учасників, які наберуть найбільшу кількість балів, отримають сертифікати на 1500 грн на придбання садового обладнання та посадкового матеріалу.

Читайте також наші новини уFacebook та Telegram.