Новини

Назад

Маріупольський викладач розробила освітній проект і пройшла стажування в Польщі

04 грудня 2018, 17:02
1569
Суспільство, Освіта

Старший викладач кафедри теорії та практики перекладу Маріупольського державного університету Марія Смирнова познайомилася з польським досвідом реалізації освітньої реформи в ході стажування на базі університетів Варшави та Кракова.

Поїздка була організована в рамках українсько-польського проекту «Інноваційний університет і лідерство. Фаза IV: комунікаційні стратегії і відносини університет-школа». Його мета - підготовка академічних лідерів, орієнтованих на вивчення та побудову нових моделей відносин університетів з закладами середньої та професійної освіти.

Для участі в проекті українські вчені мали запропонувати ідею освітнього мікро-проекту щодо вдосконалення роботи університетів і української освіти в цілому. Серед 140 претендентів, які подали заявки, конкурсна комісія вибрала тільки 25.

Стажування Марії Смирнової в Польщі тривало протягом листопада. Воно передбачало серію тренінгів у Варшавському й Ягеллонському університетах, а також консультації та індивідуалізовані зустрічі з представниками академічного менеджменту, органів державного управління, фондів, різних навчальних закладів середньої та професійної освіти.

Перебуваючи в Польщі, українські вчені відвідали бібліотеки, відділи промоцій та рекрутації Ягеллонського та Варшавського університетів, кафедру українознавства Варшавського університету, Інститут національної пам'яті, Колегіум Майус, Польсько-Американський фонд Свободи, центр науки "Коперник", Національний центр синхротронного випромінювання «Соляріс».

В кінці стажування відбулася презентація проектів учасників. Експертами виступили заступник Міністра освіти і науки України Юрій Рашкевич, професора Варшавського університету Роберт А. Сухарскі та Тарас Фініков.

 «Я захищала свій міні-проект під назвою «Youth Science Festivals: проект з популяризації науки серед молоді». Він передбачає проведення чотирьох наукових заходів для школярів, студентів та молодих вчених на базі Маріупольського державного університету. Це будуть Науковий ярмарок, Ніч в музеї, День культурного різноманіття та Форум молодих вчених. Координатором проекту виступить Рада молодих вчених МДУ, який буде сприяти подальшому впровадженню цієї практики на рівні міста, регіону та країни», - розповіла Марія Смирнова.

В рамках другого етапу українсько-польського проекту учасники повинні будуть реалізувати розроблені проекти на базі своїх університетів і в кінці травня звітувати про результати на конференції в Києві.