Новини

Назад

Маріупольські алергологи відзначають професійне свято

16 жовтня 2019, 17:12
1199
Суспільство, Медицина

Професійне свято лікарів алергологів-імунологів відзначається щорічно 16 жовтня. Про найактуальніші питання даної сфери медицини розповіли міський дорослий алерголог Світлана Мельник та міський дитячий алерголог Олена Бояренко.

В день на прийом до алерголога в Маріуполі записуються більше десяти осіб. Серед поширених причин у дітей - це дерматити та шкірні реакції. Дорослі звертаються з приводу реніту, астми та інших захворюваннь обструктивного характеру різного ступеня. Також у дорослих гостро стоїть питання медикаментозної алергії. Світлана Мельник закликає маріупольців не затягувати зі зверненням до лікаря, і тим більше не займатися самолікуванням.

«Скарги на алергію були в основному через посуху, сильний вітер і рясне цвітіння амброзії. Пацієнти, які проходять курс специфічної терапії протягом декількох років, за моїми спостереженнями, набагато легше переносять сезонне загострення алергії », - підкреслила Світлана Мельник.

Також фахівці наполягають на виключенні можливостей самовільного використання депонованих гормональних препаратів для зняття симптомів алергії. «Якщо ви почнете користуватися даною групою препаратів, то з кожним роком буде необхідно збільшувати дозу, що надалі приведе до неможливості лікування алергії будь-яким іншим способом», - розповіла Світлана Мельник.

Алергічні реакції різного характеру виникають і у дорослих, і у дітей. Часто, хвороба має спадковий характер. Так, якщо в родині від алергії страждає один з батьків, то ймовірність захворювань у дитини 40%, а якщо двоє - то 80% і вище. За словами Олени Бояренко, є ключові особливості в підходах до лікування алергії у дітей і дорослих.

«Хотіла б підкреслити, що алергія - не є протипоказанням до вакцинації. А навіть навпаки, в деяких випадках, вимагає додаткових ін'єкцій. Наприклад, дітям з алергічним ренітом або бронхіальною астмою, настійно рекомендується робити щеплення від пневмокока та грипу», - зазначила Олена Бояренко.

Лікарі відзначають сезонні напливи пацієнтів з вираженими ознаками полінозу. На жаль, єдиної формули для профілактики алергії не існує. З кожним роком захворювання молодіє і набуває нових форм. У будь-якому випадку здоровий спосіб життя, збалансоване харчування і регулярні заняття спортом підуть вам тільки на користь.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.