Новини

Назад

Маріупольці можуть укласти декларації з сімейними лікарями до кінця року

05 грудня 2018, 16:26
1022
Суспільство, Медицина

На сьогоднішній день 55,4% маріупольців уклали декларації з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами. Чому важливо підписати декларацію до кінця поточного року розповіла директор департаменту охорони здоров'я Світлана Макарова.

«З 2019 року вся консультативно-діагностична допомога другого рівня буде проводитися через договори з Національною службою здоров'я України. Те населення, яке не укладе декларації з лікарями, не зможе увійти в державні фінансові гарантії. Тобто оплати послуг для цих пацієнтів не буде. Вони не зможуть отримати своєчасну, повну медичну допомогу в комунальних установах, як першого, так і другого рівня», - зазначила Світлана Макарова.

Також, в наступному році медичні установи почнуть виписувати рецепти та оформляти лікарняні листи в електронному вигляді. А для того, щоб була можливість виписки рецепта або видачі довідки, необхідно, щоб пацієнт знаходився в реєстрі Центру первинної медико-санітарної допомоги (ЦПМСД).

Директор департаменту закликала маріупольців, які ще не встигли вибрати собі терапевта чи педіатра, не зволікати з прийняттям рішення і укласти декларацію до 20 грудня 2018 року.

Це обумовлено і тим, що відповідно до реформи системи охорони здоров'я в 2019 році ЦПМСД отримуватимуть державне фінансування за принципом «гроші ходять за пацієнтом». Відповідно для того, що медичний заклад міг закуповувати нове обладнання і надавати якісну допомогу, в ньому має бути якомога більша кількість офіційно зареєстрованих пацієнтів.

Відзначимо, що на даний момент найбільший відсоток підписавших декларації зафіксовано в Кальміуському і Лівобережному районах. Найменший - у Центральному. Найменш активне працездатне населення у віці від 19 до 45 років. Тому в будь-якому ЦПМСД можна підписати декларацію не тільки в будні дні, а й у суботу з 8.00 до 16.00.