Новини

Назад

Маріупольці можуть отримати «Доступні ліки» за електронним рецептом

23 квітня 2019, 10:00
886
Медицина

Вже з першого квітня 2019 року Урядова програма «Доступні ліки» почала працювати в новому форматі. Тепер підставою для відпуску лікарського засобу є електронний рецепт. За ним можна отримати ліки у будь-якій аптеці України, яка має договір з НСЗУ. Згідно з переходом програми в адміністрування до Національної служби здоров’я України.

З квітня лікарі первинної ланки Маріуполя почали виписувати електронні рецепти. З восьмого квітня було розпочато відпуск ліків за цими рецептами у аптеках.

Але, як повідомляє  Департамент  охорони здоров’я міськради, реалізація програми ускладнилась. Через численні технічні недоробки програмного продукту медичних інформаційних систем та недосконалість законодавства у сфері ціноутворення на ліки. Певні незручності виникають внаслідок недосконалого володіння сучасними гаджетами пацієнтами похилого віку. Ситуацію ускладнює розбіжність цін на один й теж самий препарат у різних виробників та постачальників, що унеможливлює відпуск цих ліків на безкоштовних умовах.

На сьогодні час на відпуск ліків за програмою «Доступні ліки» збільшився в рази, що збільшує черги в аптеках. Але департамент охорони здоров’я здійснює постійний моніторинг ситуації.

Через це представники  фармацевтичної громадськості звернулись  до Національної служби здоров’я України та Міністерства охорони здоров’я України. Вони внесли пропозиції щодо внесення змін до програмного забезпечення НСЗУ. Які ураховують реальну ситуацію.

Читайте також наші новини у Facebook і Telegram.